Nagyvilág

Bolívia veszélyessé vált az amerikaiaknak

Washington hazarendelte diplomatái családtagjait, eltanácsolta az országtól polgárait.

Bolívia elhagyására szólította fel az amerikai tisztségviselők hozzátartozóit az amerikai külügyi tárca, egyben világossá tette, nem javasolja az amerikaiknak az utazást a dél-amerikai országba. Az MTI által idézett közlemény a bizonytalan helyzetre hivatkozva tudatta, a lázongások, tüntetések miatt az Egyesült Államoknak jelenleg korlátozottak a lehetőségei, hogy segítsen az esetlegesen bajba került amerikaiaknak.

Bolíviában vasárnap este mondott le a 2006 óta hatalmon lévő Evo Morales, akitől a katonaság is elpártolt, mire Mexikóba menekült. Kedden ideiglenes államfővé nyilvánította magát a La Paz-i szenátusban a felsőház egyik ellenzéki alelnöke. Jeanine Ánez az alkotmányra hivatkozva jelentette be, hogy átmenetileg az ország élére áll, amit Evo Morales a Twitteren puccsnak minősített.

A történelem legfurfangosabb és legundorítóbb puccsa történt. Egy jobboldali puccsista szenátor a szenátus elnökévé, majd az ország ideiglenes elnökévé kiáltja ki magát törvényhozási határozatképesség nélkül, miközben cinkosai veszik körbe, és a népet elnyomó hadsereg és rendőrség irányítása alatt áll.

Káosz maradt a kokaelnök után
Menekülni kényszerült hazájából Evo Morales. A bolíviai elnök bukásával az utolsó ikonikus baloldali populista politikus is távozott a hatalomból Latin-Amerikában. Megnyugvás helyett marad a zűrzavar.

Kiemelt kép: MTI/EPA/EFE/Juan Carlos Torrejón

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik