Nagyvilág

Kutatócsoport keresi a dinoszauruszok gyors növekedésének titkát: a varázscsontot

Tök komolyan. Jobb későn.

Nemzetközi kutatócsoport alakul a dinoszauruszok gyors növekedésének vizsgálatára, s ezt Prondvai Edina, a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Természettudományi Múzeum, valamint az ELTE Paleontológiai Kutatócsoportjának tagja mesélte el ma a királyi csatornán.

Az idea a madaraktól fakad: a magyar tudós a műsorban elárulta, hogy a csont- és porcszövet furcsa keveréke, a chondroid csont segíti a kiskacsák végtagcsontjainak fejlődését, és mivel a madarak az egyetlen dinoszauruszcsoport, mely túlélte a földtörténeti kréta időszak végén bekövetkezett tömeges kihalást, feltételezhető, hogy a dinoszauruszokban is jelen volt ez a gyors növekedést lehetővé tevő chondroid csont.

A nemzetközi kutatócsoportra azért van szükség, mert evolúciós jelentősége lenne, ha megtalálnák a dinoszauruszokban a chondroid csontot. Az eddigi csontszöveti vizsgálatokból ugyanis látszik, hogy a dinók fölöttébb gyorsan nőttek, s ha rálelünk a varázscsontra, válasz születne arra, hogyan voltak képesek a káprázatos ütemű gyarapodásra azok a riasztó külsejű állatok.

Prondvai elárulta, hogy tudóstársai a Tyrannosaurus rex és más dinoszauruszok csontjait is vizsgálják majd, az eredményeket pedig összevetik a madármintákkal.

A kutatás helyszíne az Egyesült Államok, ahol nem mellesleg a hamburgerek is sokkal, de sokkal nagyobbak, mint nálunk (de ez utóbbit már nem Prondvai Edina mondja).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik