Nagyvilág

30 év börtönre ítélték a kongói „Terminátort”

Ez a leghosszabb börtönbüntetés, amit a hágai bíróság valaha kiszabott.

Harminc év börtönre ítélte Bosco Ntaganda egykori kongói lázadóvezért háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC). A Terminátor gúnynéven ismert férfit júliusban az ellene felhozott mind a 18  vádpontban bűnösnek találták, egyebek mellett gyilkosság, etnikai alapú üldözés, nemi erőszak, szexrabszolgaságra kényszerítés és gyerekkatonák toborzása miatt.

Ez a leghosszabb börtönbüntetés, amit az ICC valaha kiszabott. Robert Fremr, az ügyben eljáró bíró azt mondta, nem voltak enyhítő körülmények, ezért indokolt a három évtizedes szabadságvesztés. Több áldozat életfogytig tartó börtönbüntetés kiszabását tartotta volna megfelelőnek. A 46 éves elítélt ügyvédje azonnal jelezte, fellebbezni fognak.

A 2015 szeptembere óta tartó perben több mint 2100 áldozatot hallgattak meg, Ntaganda végig ártatlannak vallotta magát. Az MTI szerint a Kongó Felszabadítása Hazafias Erői (FPLC) nevű félkatonai szervezet vezérkari főnöke volt. A FPLC  a 2000-es évek elején súlyos bűnöket követett el. Több esetben várandós nőket, gyerekeket mészároltak le, a nemi erőszak mindennapos volt. A milíciát vezetőt Thomas Lubanga Dyilo kongói hadúr jelenleg 14 éves börtönbüntetését tölti Hágában.

„Hatszor lehet aratni évente, mégis éheznek” – Egy magyar alapítvány Kongóban
Az Afrikáért Alapítvány több mint egy évtizede van jelen Kongóban, ahol saját iskolát és árvaházat is működtet. Májusban egy csapat önkéntes segítségével olyan helyi özvegyasszonynak kezdtek el házat építeni, akit a rokonai erőszakkal lakoltattak ki.

Ntaganda később annak az M23 nevű kongói milíciának is a tagja volt, amely végül békeszerződést írt alá a kormánnyal 2013-ban. A férfi ebben az évben váratlanul feladta magát az Egyesült Államok ruandai nagykövetségén. Az 1998 és 2003 közötti kongói belső háborúskodásokban milliók haltak meg.

A golyó pénzbe kerül, a megerőszakolás ingyen van
Nemcsak Denis Mukwegéről tud keveset a világ, hanem arról a háborúról is, amelynek az áldozatait kezeli. Kórházában több mint 85 ezer megerőszakolt nőt és gyereket gyógyítottak már, mindent látott az emberi aljasságból.

Kiemelt kép:  MTI/EPA/AP/Peter Dejong

Ajánlott videó

Olvasói sztorik