Nagyvilág

Annyi pedagógus sztrájkolt Hollandiában, hogy négyezer iskola zárva maradt

Több mint négyezer iskola maradt zárva pedagógussztrájk miatt szerdán Hollandiában, a tiltakozók béremelést, illetve jobb munkakörülményeket szeretnének elérni.

Az ország alap- és középfokú oktatási intézményéinek mintegy 80 százaléka részt vett a munkabeszüntetésben.

Helyi sajtóhírek szerint a követelések teljesítésére az egyre fokozódó munkaerőhiány visszaszorítása érdekében is szükség lenne.

Múlt héten a kormány bejelentette, hogy nagyjából 460 millió euróval megemelik a jövő évi oktatási költségvetést, ebből azonban csak 363 millió euró számít friss forrásnak.

Fotó: MTI/EPA/ANP/Jerry Lampen

Kapunk egy rendkívül drága ajándékot, de ez nem oldja meg az oktatás legnagyobb problémáját, nem lesz magasabb fizetés vagy több tanár

– közölte az akció egyik szervezője, hozzátéve, hogy az iskolák ezt a pénzt valószínűleg új számítógépekre, a mosdók felújítására és hasonló célokra fogják fordítani.

Leszögezte: az ilyen eseti forrásnövelések helyett strukturális béremelésekre, új tanárok felvételére van szükség, mert jelenleg az iskolák 40 százalékában még ahhoz sincs elég dolgozó, hogy például influenzaszezon idején megfelelően megoldható legyen a helyettesítés, így előfordul, hogy haza kell küldeni a diákokat.

Kiemelt kép: MTI/EPA/ANP/Evert Elzinga

Ajánlott videó

Olvasói sztorik