Nagyvilág

Beismerte az amerikai nagykövet, hogy megzsarolták az ukránokat

Gordon D. Sondland, az Egyesült Államoknak az Európai Unióhoz akkreditált nagykövete kedden kibővítette az Ukrajnával kapcsolatos tanúvallomását – írja az MTI. A vallomást a Donald Trump amerikai elnök alkotmányos felmentési eljárása előtti vizsgálat során tett a törvényhozóknak. Ennek során immár elismerte szerepvállalását az ukránokkal folytatott egyeztetésekben Sondland.

A meghallgatás négyoldalas dokumentumából kiderül:

nagykövet ezúttal elismerte szerepét az ukránokkal folytatott egyeztetésekben.

Ezt korábbi, szeptemberben tett tanúvallomásában tagadta.

Ezúttal azonban elismerte azt a – korábban szintén tagadott – tényt is, hogy egy magas rangú ukrán tisztségviselővel közölte: az ország nagy valószínűséggel nem kapja meg a katonai segélyt az amerikai kormányzattól, amennyiben nyilvánosan nem kötelezi el magát a Trump elnök személyes ügyvédje, Rudy Giuliani által kért vizsgálatok megindítása mellett.

A vizsgálatok Joe Biden volt alelnök és a demokraták jelenlegi egyik elnökjelölt-aspiránsa és fia, Hunter Biden ukrajnai üzleti ügyeit lett volna hivatott kivizsgálni. Ezt Donald Trump a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel még júliusban folytatott telefonbeszélgetésében vetette fel.
A meghallgatásról készült leirat arról tanúskodik: Sondland nagykövet sokkal több új információt közölt a törvényhozókkal, mint a szeptemberi, mintegy 10 órán keresztül tartó első meghallgatásán.

Bővítette mondandóját Gordon D. Sondland az Andrej Yermakkal, az ukrán elnök tanácsadójával tartott, varsói megbeszéléseiről is.

Elmondtam neki, hogy addig nem folyósítjuk a katonai segélyt, amíg nem kerül sor arra a korrupció elleni harcról szóló nyilvános bejelentésre, amelyről akkor már hosszú hetek óta egyeztettünk

– idézte fel Sondland a varsói megbeszéléseit.

Kiemelt kép: MTI/AP/Andrew Harnik

Ajánlott videó

Olvasói sztorik