Nagyvilág

Hatalmas kormányellenes tüntetés Bagdadban

Tízezrek vonultak újra az utcára az iraki fővárosban. 5 ember halt meg.

Bagdadban emberek tízezrei tiltakoztak a Tahrír (Felszabadulás) téren a kormány, a durva rendőri fellépés és Irán ellen. A rendőrség megerősítette az útakadályokat a nagykövetségeknek és kormányzati épületeknek helyet adó zöld zónába vezető utakon.

A tüntetők reformokat akarnak. A 2003-as amerikai megszállás után kialakult politikai rendszert okolják a korrupcióért, a munkanélküliségért és azért, hogy rosszul működik a közszolgálat.

A tüntetők tábláin a szomszédos Irán vallási és politikai vezetőjének, Ali Hamenei ajatollahnak és Kászi Szolejmáninak, az iráni Forradalmi Gárda kötelékébe tartozó, külföldi hadműveletekre szakosodott al-Kudsz brigád parancsnokának festékkel vastagon áthúzott fényképe volt. Voltak, akik megtaposták a kövezetre rajzolt iráni zászlót.

Az emberek felemelték szavukat a túlzott rendőri erőszak ellen is. Az elmúlt egy hónapban kirobbant két tiltakozási hullámban mintegy 250-en meghaltak az összecsapásokban. Pénteken öt ember vesztette életét, 350 megsebesült. Az MTI szerint a  rendfenntartók gumilövedékeket és könnygázt is bevetettek.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma felszólította az iraki kormányt, hogy hallgassa meg a tüntetők követeléseit. Mike Pompeo, a washingtoni diplomácia vezetője egyben felhívta a feleket, hogy utasítsák el az erőszakot. Közölte, az iraki népnek is joga van ahhoz, hogy legyen igazságszolgáltatás és felelősségre vonás.

Kiemelt kép: MTI/AP/Hadi Mizban

Ajánlott videó

Olvasói sztorik