Nagyvilág

Távozik Trump egyik Oroszország-szakértője

Távozni készül Tim Morrison, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács Oroszország- és Európa-szakértője – jelentette az amerikai közszolgálati rádió (NPR) szerdán este a Fehér Ház egy neve elhallgatását kérő tisztségviselőjére hivatkozva.

A tisztségviselő szerint Morrison már régóta fontolgatta a távozást, arra hivatkozva, hogy „új kihívásokat keres”. A távozás pontos dátumát nem tudni, de várhatóan rövid időn belül sor kerül rá – értesült az amerikai közrádió.

Tim Morrison csütörtökön várhatóan részt vesz a képviselőház három bizottságának közös meghallgatásán, amelyet a bizottságok az amerikai elnök alkotmányos elmozdítási eljárása (impeachment) előtti szükséges vizsgálatok keretében folytatnak. A szakértő ugyanis szintén jelen volt Donald Trump amerikai és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökök júliusi telefonbeszélgetésekor a Fehér Házban.

A negyvenes évei elején járó Morrison politikai kinevezett, John Bolton, volt nemzetbiztonsági tanácsadó javaslatára került a Nemzetbiztonsági Tanácshoz. Korábban a képviselőház fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságában republikánus politikusok biztonságpolitikai szakértője volt. A Nemzetbiztonsági Tanácsban eleinte fegyverzetkorlátozási kérdésekkel foglalkozott, később Oroszország és Európa politikájával kapcsolatos tanácsokat adott az amerikai elnöknek és munkatársainak.

Amerikai kommentárok felhívják a figyelmet: Tim Morrison lesz a Fehér Ház első politikai kinevezettje, aki részt vesz a törvényhozók előtti meghallgatáson. Azt követően rendelték be, hogy William Taylor, az Egyesült Államok jelenlegi ukrajnai nagykövete a napokban, szintén meghallgatáson, arról beszélt a törvényhozóknak: Morrisontól hallott arról, hogy Gordon Sondland, az Egyesült Államoknak az Európai Unióhoz delegált nagykövete felvette a kapcsolatot Volodimir Zelenszkij egyik bizalmasával, Andrej Jermakkal. A vizsgálatokat folytató három bizottság szerdán közölte: felkérték John Bolton volt nemzetbiztonsági tanácsadót, hogy jelenjen meg a meghallgatáson. Bolton ügyvédje, Charles Cooper, ugyanakkor jelezte, hogy ügyfele nem fog megjelenni a képviselőházi meghallgatáson csak, ha beidézik.

Kiemelt képünkön Donald Trump és Melania Trump a fehér házi halloween-ünnepségen. Fotó: Europress/NICHOLAS KAMM/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik