Nagyvilág

Szijjártó: Magyarország nem gyarmat, ne kritizálja senki a jogállamiságot

A magyar kormány elutasít mindenfajta általános bírálatot a jogállamiság helyzetére vonatkozóan, konkrétumok esetén azonban mindig kész választ adni a partnereinek

– jelentette ki Szijjártó Péter csütörtökön Hágában, miután találkozott holland kollégájával, Stef Blokkal.

Rövid sajtóértekezletén a külgazdasági és külügyminiszter leszögezte, hogy Magyarország a kölcsönös tiszteletre alapozza a külpolitikáját, megadja a tiszteletet másoknak, és ezt fordítva is elvárja. Elfogadhatatlannak nevezte a hangnemet, ahogyan néhány holland politikus, köztük a kormányfő beszél Magyarországról, hozzáfűzve, hogy az egyet nem értés még nem ad felhatalmazást a magyar demokrácia állapotának kritizálására.

Mint mondta, egyes konkrét ügyekkel kapcsolatos bírálatokra mindig készek reagálni, de a legjobb válasz a tavalyi választások eredménye, amelyen a kormánypártok rekordtámogatottságot szereztek rekordrészvétel mellett.

A holland parlament korábban vizsgálóbizottságot akart küldeni Magyarországra. Ez végül nem történt meg, miután a kormány jelezte, hogy nem fogják őket fogadni.

Szijjártó az ezzel kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva közölte, hogy Magyarország nem gyarmat, nem elfogadható, hogy ilyen módon jelentéstevőket küldjenek egy másik szuverén országba, de egy hagyományos keretek között zajló kölcsönös látogatás ellen semmi kifogása nem lenne.

Kiemelt kép: MTI/KKM/Borsos Mátyás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik