Nagyvilág

Tengerbe szórták a terrorvezér hamvait

Washington nem akarta, hogy zarándokhellyé váljon Abu Bakr al-Bagdadi sírhelye.

A tengerbe szórták az Iszlám Állam meggyilkolt vezetőjének hamvait, miután megkapta az iszlám szokásoknak megfelelő végtisztességet. Abu Bakr al-Bagdadi az északnyugat-szíriai Idlíb térségében lévő Barisa településen rejtőzött egy épületben, akkor robbantotta fel magát, amikor a likvidálására indult amerikai erők sarokba szorították egy földalatti járatban.

Újabb részletek derültek ki al-Bagdadi likvidálásáról
Egyik közeli munkatársának együttműködése kulcsfontosságú volt a terrorista vezér elleni rajtaütésben.

Három névtelenséget kérő amerikai tisztségviselő a Reuters hírügynökségnek beszélt a szertartásról, de azt nem árulták el, hol volt a temetés, meddig tartott. Ketten közülük azt mondták, hogy a hamvakat egy repülőgépről szórták a tengerbe.

Mark Milley tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője hétfőn azt mondta, hogy a terrorszervezet önjelölt kalifájának földi maradványait az amerikai hadsereg a fegyveres konfliktusokra vonatkozó törvényeknek megfelelően helyezte örök nyugalomra.

A Reuters alapján az MTI azt írta, hogy Bagdadi halálának körülményei miatt vélhetően nem azt az eljárást követték, mint Oszama bin Laden halálakor. Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezetőjét agyonlőtték, testét egy repülőgép-hordozóra vitték, megmosdatták és muszlim szokások szerint fehér lepedővel takarták le, miközben arabul felolvasták felette az illő szent szövegeket.

Bin Laden tengeri temetésének vegyes volt a fogadtatása, egy befolyásos imám szerint az Egyesült Államok megsértette az iszlám szokásokat azzal, hogy nem a szárazföldön végezték el a szertartást. Számos szakértő úgy vélte, Washington ezzel elejét akarta venni, hogy a terrorista vezér temetkezési helye egyfajta zarándokhellyé váljon az iszlamisták számára.

Al-Bagdadi megölése: "Nem egy nagy ügy. Önök csak a saját teremtményüket ölték meg"
Irán gúnyosan reagált a terroristavezér meggyilkolására.

Kiemelt kép: Az al-Furkán hírportálon április 29-én közreadott videofelvételről készített képen Abu Bakr al-Bagdadi üenetet intéz támogatóihoz. MTI/AP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik