Nagyvilág

Putyin mintha hazajárna Orbánhoz

Az orosz elnök a Krím megszállása óta többet volt Budapesten, mint a többi európai fővárosban összesen.

Vlagyimir Putyin szerdán újra Budapestre jön Orbán Viktorhoz. Az Euronews-nak Takácsi Dorka, a Political Capital elemzője azt mondta, a Fidesz 2010-es kormányra kerülése óta minden évben volt Orbán-Putyin találkozó, olykor kettő is. Ez elég sok, főleg Magyarország uniós és gazdasági súlyához képest.

Ez különösen feltűnő, mivel az orosz elnök találkozóinak száma az uniós tagállamok vezetőivel megcsappantak a 2014-es kelet-ukrajnai események és a Krím félsziget megszállása óta.

Putyin azóta többet volt Budapesten, mint a többi európai fővárosban összesen.

Orbán is befolyásolhatta Trumpot Ukrajna ügyében
Az impeachment eljárással összefüggésben került elő a magyar miniszterelnök neve.

Az elemző szerint Putyin ezzel azt tudja demonstrálni az oroszok felé, hogy az Európai Unió tagországai sem egységesen ítélik meg Moszkvát, a 2014-es események ellenére van, ahol szívesen látják. Orbán Viktornak is nagyon hasznos ez, mert különutas gazdaságpolitikája hangsúlyos eleme Magyarország híd szerepe – tette hozzá az elemző.

A mostani találkozónak konkrét gazdasági okai is vannak: egyrészt a két ország között jelenleg érvényes gázszerződés 2021-ben lejár, másrészt a magyar kormány régóta lobbizik a paksi beruházás szerződéseinek és a hitelkonstrukciónak újratárgyalásáért. Közben a Reuters úgy értesült, hogy Putyin budapesti látogatásán írják alá azt a megállapodást, amely szerint az áprilisban szerves kloriddal kevert nyersolaj miatt kártérítést fizet a Lukoil a MOL-nak.

Jön Putyin, szerdán megbénul Budapest
A repülőtérről a budai Várba vezető útvonalat zárják le a Hősök terétől a Lánchídon át, de parkolni sok helyen már hétfő estétől nem szabad.

Kiemelt kép: 24.hu / Berecz Valter

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik