Nagyvilág

Megszavazta a brit alsóház az előrehozott parlamenti választás kiírását

Megszavazta kedd este a londoni alsóház az előrehozott parlamenti választás kiírását december 12-re. Hétfőn még nem sikerült elfogadtatni az előrehozott parlamenti választásról beterjesztett kormányzati kezdeményezést, mivel a szavazáson nem gyűlt össze a kétharmados többség. A következő választás elvileg 2022-ben esedékes, és előrehozását december 12-ére mindössze 293 képviselő támogatta a szükséges 434 helyett hétfőn. Kedden viszont már más volt a helyzet:

A brit alsóház 438 igen, 20 nem ellenében megszavazta a kezdeményezést. 

Közvetlenül a végszavazás előtt a képviselők elutasították a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt módosító javaslatát, amelyben december 9-i választási időpont szerepelt.

Boris Johnson konzervatív párti miniszterelnök eddig háromszor próbálkozott az előrehozott választás kiírásának alsóházi elfogadtatásával parlamenti határozat formájában, de a Munkáspárt – amelynek szavazataira szükség van a választás kiírásához – eddig elzárkózott az indítvány támogatásától, azzal az elsődleges érvvel, hogy a választás előtt ki kell zárni a brit EU-tagság megállapodás nélküli, rendezetlen megszűnését. Jeremy Corbyn, a Labour vezetője azonban kedden bejelentette: mivel az Európai Unió előző nap beleegyezett a Brexit elhalasztásába, megszűnt a rendezetlen kilépés lehetősége, és így teljesült a Munkáspárt által szabott feltétel.

 

kiemelt kép: mti

Ajánlott videó

Olvasói sztorik