Nagyvilág

Bolgár halálkamion: 15 éves fiú lehet a legfiatalabb áldozat

A brit vádhatóság szerint globális embercsempész-hálózat tagja annak a kamionnak a sofőrje, amelynek pótkocsijában a múlt héten 39 embert találtak holtan Délkelet-Angliában.

A 25 éves, észak-írországi illetőségű Maurice Robinson ellen 39 rendbeli emberöléssel, valamint embercsempészetre, illegális bevándorlás elősegítésére és pénzmosásra szőtt összeesküvés címén emeltek vádat. Robinson ellen hétfőn kezdődött a büntetőeljárás az Essex megyei közigazgatási székhely, Chelmsford magisztrátusi bíróságán.

Az őrizetben lévő vádlott videokapcsolaton keresztül vett részt az első, rövid bírósági procedúrán, amelyen a bíró felszólítására igazolta személyazonosságát és azt, hogy brit állampolgár.

Az ügyész a hivatalos vádismertetésben kiemelte: a vádhatóság szerint az ügy mögött egy olyan globális hálózat áll, amely jelentős számú illegális bevándorló Nagy-Britanniába csempészését szervezi, és a hatóságok szerint ennek tagja a kamionsofőr is.

A magisztrátusi testület eljáró bírájának hétfői döntése szerint Maurice Robinson vizsgálati fogságban marad.

A büntetőper további tárgyalását Chelmsford magisztrátusi bírósága a londoni központi büntetőbíróság elé utalta, ahol november 25-én lesz az első tárgyalási nap.

A 39 holttestet szerda hajnalban találták meg a délkelet-angliai Thurrock ipari parkjában álló kamion rakterében. A hűtőkonténer nem sokkal korábban érkezett a Temze torkolatában fekvő közeli Purfleet kisváros komptermináljába a belgiumi Zeebrugge kikötőjéből. A Scania típusú nyerges vontató, amelyet Robinson vezetett, Írországból kelt át komppal Angliába, és röviddel a holttestek megtalálása előtt vette fel a pótkocsit.

Az ügyben további három embert vettek őrizetbe Angliában, egyet pedig Írországban.

Az Essex megyei rendőrség tájékoztatása szerint az Angliában őrizetbe vett embereket, egy 38 éves és egy 48 éves férfit, valamint egy 38 éves nőt, embercsempészetre szőtt összeesküvés és emberölés gyanújával tartják fogva. Őket a hétvégén óvadék ellenében szabadlábra helyezték, de továbbra is gyanúsítottként tartják őket nyilván.

A vizsgálat adatai szerint az Írországban őrizetbe vett férfi vitte egy másik nyerges vontatóval Zeebrugge kikötőjébe a hűtőkonténert, amelyben a holttesteket Angliában megtalálták.

A brit rendőrség kezdeti közlései azt valószínűsítették, hogy az áldozatok mindegyike kínai állampolgár volt, de a brit médiában megjelent értesülések szerint egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy az áldozatok – vagy legalábbis sokan közülük – vietnámiak lehettek.

London esti napilapja, az Evening Standard hétfőn azt írta, hogy eddig 24 vietnámi család jelentette be hozzátartozója eltűnését, és családok attól tartanak, hogy az eltűnt családtagok a kamionban talált áldozatok között lehetnek.

A lap forrásai szerint a legfiatalabb áldozat egy 15 éves fiú lehet, akivel családja október 22-én, egy nappal a holttestek megtalálása előtt vesztette el hirtelen a kapcsolatot.

(MTI, kiemelt kép: MTI/AP/Alastair Grant)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik