Nagyvilág

Bekamerázott vécében kukkolhatták az utasokat a repülőgép pilótái

Az amerikai Southwest Airlines egyik légiutaskísérője azt állítja, 2017 februárjában szemtanúja volt a pilótafülkében, amint egy iPad valós idejű felvételt játszott le a repülőgép mosdójának belsejéről. Renee Steinaker azt is mondta, a légitársaság azt kérte tőle és a személyzet többi tagjától, hogy ne beszéljenek a dologról, később pedig ő került a cég célkeresztjébe.

A 43 éves légiutaskísérő elmondása szerint két éve egy Pittsburghből Phoenixbe tartó járaton szólította őt Terry Graham pilóta, hogy jöjjön a pilótafülkébe, mert ki szeretne menni a mosdóba, a dallasi székhelyű légitársaságnál ugyanis az a szabály, hogy személyzet két tagjának mindig a kokpitban kell tartózkodnia. Steinaker ekkor látta meg a pilóta ülése mellett az iPadet, amely élőben közvetítette, mi történik a mellékhelyiségben.

A nő azonnal rá is kérdezett Ryan Russell másodpilótánál, hogy valóban a mosdó élőképét látja-e képernyőn, amit a férfi megerősített. Állítólag azt is elmondta, hogy a rejtett kamerát nemrégiben szerelték be a Southwest Airlines összes 737-800-as modelljébe, majd utasította a légiutaskísérőt, hogy senkinek ne beszéljen erről, mert a társaság titkolja kamerák létezését.

A légiutaskísérő szerint a pilóták arra is utaltak, hogy a Steinakerről és társairól rögzítettek is felvételeket a mosdóban. Steinaker válaszul előkapta a telefonját és lefényképzete az iPadet, az állítólagos bizonyítékokat pedig a személyzet több tagjának is megmutatta.

Steinaker és több társa is beszámolt a történtekről a légitársaságnak, de a hivatalos jelentésekben ennek nincs nyoma. „Ha ez nyilvánosságra kerülne, senki nem repülne többet velünk” – mondta állítólag a társaság egyik képviselője.

Graham és Russell tovább dolgozhatott, Renee és a szintén a cég alkalmazásában álló férje, David Steinaker viszont állításuk szerint megtorlás áldozatává váltak, miután a Southwest Airlines tisztviselőihez fordultak. Ahelyett, hogy megköszönték volna nekik, hogy jelentették az ügyet, fokozottan kezdték ellenőrizni a teljesítményüket, és többször is „véletlenszerű” alkolohol- és drogtesztnek vetették alá őket, mondják.

A házaspár most beperelte a légitársaságot és a két pilótát is, akiket a repülési szabályzat megsértésével vádolnak, Grahemet pedig még azzal is, hogy felügyelet nélkül hagyott egy töltött fegyvert a pilótafülkében. Mindkét pilóta tagadja a vádakat, a légitársaság pedig nyilatkozatot küldött az Arizona Republicnak arról, hogy nincsenek bekamrázva a vécék a járatain.

Kép: AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik