Nagyvilág

74 évesen meghalt a kirándulós sorozatgyilkos

Ausztrália leghíresebb sorozatgyilkosa, Ivan Milat rákban halt meg egy kórházban Sydney-ben – adta hírül a BBC. Milat 1989 és 1993 között ölt meg több túrázó stoppost, majd holttestüket az Új-Dél-Wales-i erdőbe temette. Három német, két brit és két ausztrál fiatal áldozatot szedett, a legfiatalabb kiránduló 19 évesen halt meg, a legidősebb pedig 22 volt.

Egyedül egy Paul Onions nevű brit férfi menekült meg 1990-ben, akinek sikerült értesítenie a rendőrséget. Később az ő vallomásai alapján ítélték Milatot hétszeres életfogytiglanra. A holttestekre 1992 és 1993 között bukkant a rendőrség az erdőben.

Bár biztosan hét áldozat köthető Ivan Milat nevéhez, valószínűleg többeket megölt, a gyilkosságokat ugyanis sohasem ismerte el, végig ártatlannak vallotta magát. A fiatalokat a Sydney és Melbourne közötti autópályán szedte fel, hogy aztán az erdőbe cipelje, és megölje őket. Az áldozatok testén golyónyomokat és vágásokat is találtak, ami arra enged következtetni, hogy a legtöbben nem haltak meg azonnal a sérüléseiktől. A holttesteket arccal lefelé temette el, kezüket a hátuk mögé kötözte. Mindig a stopposok jóhiszeműségét és sebezhetőség használta ki.

Ivan Milat háza. Fotó: Patrick Riviere/Getty Images

Ivan Milatnak korábban is volt már dolga a törvénnyel, amikor 1971-ben két túrázó lány vádolta nemi erőszakkal, de a végül felmentették a férfit. A gyilkosságoknál ugyanazt az ügyvédet fogadta fel, aki korábban is védte, de mikor azt tanácsolta neki, hogy vallja magát bűnösnek, kirúgta.

A tárgyalások során a szemtanú az a Paul Onions volt, akit Milat szintén megpróbált megölni. Milat lehúzódott, mikor a stoppos leintette, majd meglátta a fegyvert és a kötelet a kocsiban. Tudta, hogy baj van. Valahogy sikerült elmenekülnie, Milat nem találta el a fegyverével, és Onionst felvette egy másik autós, aki elvitte egy közeli kisvárosba a rendőrséghez. Ott alig akarták kisegíteni, hogy eljusson Sydney-be a konzulátusra, és az akta évekig a kapitányság fiókjában hevert.

Évekkel később Onions olvasta, hogy az ausztrál erdőben holttestekre bukkantak, és ekkor értesítette a szövetségieket. 1994-ben azonnal visszarepítették Ausztráliába, és megkezdték a nyomozást. Négy hónap alatt lezajlott a tárgyalás, amiben nagy segítséget nyújtott, hogy Milat megtartotta az áldozatok személyes tárgyait. Ez elég gyakori a sorozatgyilkosoknál, trófeaként őrizhetik az ereklyéket, vagy visszatérhetnek a gyilkosság helyszínére, hogy újra és újra átéljék a legsötétebb pillanatokat.

Kiemelt kép: STR / FAIRFAX LTD / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik