Nagyvilág

Megkéseltek egy ukrán aktivistát

Csütörtökön megkéseltek egy ismert roma aktivistát a dél-ukrajnai Zaporizzsjában. Anzhelika Byelovát a lakása előtt késelték meg, mellkason szúrták, jelenleg intenzív osztályon ápolják.

A RadioFreeEurope cikke szerint az elkövető egy közeli szupermarkettől követte hazáig Byelovát, egyértelműen azzal a szándékkal, hogy megtámadja. A rendőrség még keresi a támadót, akinek a motivációi sem világosak, de három szálon nyomoznak az ügyben.

A feltételezásek szerint a Lacho Drom Roma központ vezetőjét érhette támadás a munkája miatt. Az is opció, hogy férje munkája miatt késelték meg Byelovát, ugyanis a férfi egy antikorrupciós mozgalom vezetője. Illetve azzal is számol a rendőrség, hogy nincs ilyesmi motivációja a támadónak, hanem egy „pszichológiai problémákkal küzdő stalkerről” van szó.

A Silence Kills (a Némaság Gyilkol) ukrán aktivistákat összekötő szervezet közlése szerint 2017 óta legalább 55 újságírót, civil aktivistát, illetve korrupciós ügyet szivárogtatót támadtak meg Ukrajnában úgy, hogy nem oldotta meg a rendőrség az ügyet a mai napig.

Kiemelt kép: Minority Rights Group / Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik