Nagyvilág

Terroristavezért fogtak Hollandiában

Hollandiában elfogták az Ahrár as-Sám nevű szíriai iszlamista lázadócsoport feltételezett volt parancsnokát egy menekültszálláson – közölte a holland ügyészség pénteken.

A 29 éves férfit háborús bűncselekmények elkövetésének gyanújával vették őrizetbe még kedden. A férfi állítólag egy megölt harcos tetemével pózolt egy felvételen, és egy másik holttestet pedig megrugdosott a Hama tartományban 2015 zajlott harcok idején.

A holland vádhatóság szerint a gyanúsított annak idején az Ahrár as-Sám terrorszervezet egyik parancsnoka volt. Az ügyészség szerint a férfit a YouTube-on közzétett egyik felvételen is látni lehetett, amint a rivális harcosok haláláról énekelt kutyáknak nevezve őket.

A férfi októberben jelentkezett az egyik hollandiai menekültközpontban, de már korábban is felfigyeltek rá a német hatóságok, amikor 2015-ben rövid ideig ott regisztráltatta magát menedékkérőként.

A holland és a nemzetközi jog értelmében is a férfi feltételezett tettei a háborús konfliktusok áldozatainak személyi méltóságához fűződő jogának megsértését testesítik meg. Az 1949-es genfi egyezmények szerint az ilyen bűncselekmények elkövetőit akkor is felelősségre vonhatja Hollandia, ha azokat nem a területén követték el.

Kiemelt kép: Steven Wassenaar / Hans Lucas

Ajánlott videó

Olvasói sztorik