Nagyvilág

Nyereséget termelt a Tesla, meglepődtek a befektetők

A befektetők nagy meglepetésére nyereséget termelt az elektromos autókat gyártó amerikai Tesla a harmadik negyedévben – írja a távirati iroda. A jó eredmény a rekord értékesítéseknek, a költségek csökkentésének és az új modellek gyártási menetrendje javításának volt köszönhető a szerdai tőzsdezárás után közzétett gyorsjelentés tanúsága szerint.

Az amerikai számviteli szabvány szerint a részvényesekre jutó nettó nyereség 143 millió dollár volt, részvényenként 80 cent. Elemzők részvényenként 42 centes veszteségre számítottak a harmadik negyedévről. A Tesla kilencéves tőzsdei történetében a mostani volt az ötödik nyereséges negyedév, az összes többi veszteséges volt.

A szerdai tőzsdei zárást követően közzétett eredménybeszámoló hatására a Tesla részvénye közel 21 százalékkal, 307,12 dollárra drágult az elektronikus kereskedésben. Március 1. óta először lépte át az árfolyam a 300 dolláros küszöböt.

A Tesla a harmadik negyedévben rekordszámú, 97 ezer autót szállított le megrendelőinek, 2 százalékkal többet, mint az előző negyedévben. A Tesla kínálatában szereplő három modellből a két drágább típus, a Model S és a Model X értékesítése 1,4 százalékkal csökkent, a “tömegterméknek” szánt Model 3 eladásai pedig 2,6 százalékkal növekedtek.

A Tesla 360-400 ezres értékesítési célt tűzött ki az idei évre, így a tervezett alsó határ eléréséhez az első kilenc hónapban kiszállított 255 ezer autót figyelembe véve a negyedik negyedévben még 105 ezer autót kell leszállítania megrendelőinek. A szerdán közzétett beszámolóban a Tesla menedzsmentje úgy fogalmazott, “nagyon bízik abban, hogy idén meghaladja a 360 ezret” eladott autóinak száma.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Ritchie B. Tongo

Ajánlott videó

Olvasói sztorik