Nagyvilág

Újrahasznosítják a Mount Everesten összegyűjtött hulladékot

Újrahasznosítják Nepálban a Mount Everest, a világ legmagasabb hegycsúcsa térségében a hegymászók által hátrahagyott hulladékot – írja az MTI. A konzervdobozokból, műanyag- és üvegpalackokból, gázmelegítőkből és a hátrahagyott hegymászó felszerelésekből poharak, tányérok, lámpák készülnek, amelyeket a háztartások, szállodák egyre szélesebb körben használnak.

Nem szükségszerű, hogy a hulladék kárba vesszen. Az Everestről sokféle anyagot, alumíniumot, műanyagot, vasat kapunk, amelyek nagy részét nem lehet újrahasznosítani

mondta Nabin Bikash Maharjan, a BW2V nevű újrahasznosítással foglalkozó szervezet illetékese. Kell egy kis leleményesség ahhoz, hogy új használati tárgyak készülhessenek belőlük – tette hozzá.

A Mount Everest környezetének állapotát illető súlyos bírálatok után a nepáli kormány és a hegyi vezetőket tömörítő egyesületek idén összefogtak és hat héten át próbálták megtisztítani a világ legmagasabb csúcsára vezető útvonal térségét. A 14 fős csoport több mint tíz tonna szemetet gyűjtött össze és szállított gépkocsikkal és repülőn a katmandui szemétlerakókba, ahol a munkások kézzel válogatták szét az anyagokat.

A nepáli kormány építtet egy új hulladékfeldolgozó üzemet is mintegy 3800 méter magasan, a Mount Everest-i alaptáborba vezető út mentén. Itt fogják feldolgozni a hulladékot és együttműködnek majd kézművesekkel és újítókkal új termékek készítésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik