Nagyvilág

Romániában vizsgálják, hogy akadályozták-e az ellenzéki képviselők Bukarestbe jutását

Büntetőjogi vizsgálatot indított a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) hétfőn Razvan Cuc közlekedési miniszter ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy megpróbálta megakadályozni több ellenzéki törvényhozó Bukarestbe jutását október 10-én, a Dancila-kormány elleni bizalmatlansági indítvány parlamenti szavazásának napján.

A vádhatóság hétfőn tanúként hallgatta ki Madalina Mezeit, a Tarom román állami légitársaság múlt héten leváltott volt vezérigazgatóját, aki több sajtónyilatkozatában is azt állította: a miniszter azt kérte tőle, hogy ne engedje felszállni aznap hajnalban a Bukarestbe tartó belföldi járatok egy részét, amelyeken becslések szerint 5-6 vidéki ellenzéki képviselő és szenátor érkezett a fővárosba. Mezei szerint azért menesztették, mert nem teljesítette a miniszter óhaját.

A Dancila-kormány leváltásához 233 voksra volt szükség, a bizalmatlansági indítványt végül a szükségesnél öttel több, 238 képviselő és szenátor szavazta meg. A Tarom gépeinek visszatartása vélhetően meghiúsította volna a kormány megbuktatását.

A román média által felkapott vádaskodásra válaszolva Cuc péntek esti sajtóértekezletén azt állította, hogy az ellenzék már a szavazás előtt terjeszteni kezdte a Tarom-gépek visszatartásáról szóló, szerinte alaptalan összeesküvés-elméletet, az alkalmatlansága miatt leváltott vezérigazgató pedig szerinte azért kezdett összevissza hazudozni erről, mert azt reméli, visszakaphatja állását, ha politikai áldozatként tetszeleg a kormányalakításra készülő jobboldali pártok előtt.

A miniszter azt azonban elismerte, hogy a szavazás előestéjén valóban felkereste lakhelyén a Tarom vezérigazgatóját, akivel – a román médiában közzétett videofelvétel tanúsága szerint – az utcán beszélgetett. Cuc szerint valóban érdeklődött arról: hány törvényhozó érkezik az október 10-i reggeli járatokkal Bukarestbe, de éppen azért akarta tudni, hogy minden rendben van-e az érintett járatokkal, mert ő is hallotta a gépek visszatartásáról szóló ellenzéki rémhíreket.

Az Adevarul hírportál hétfői terjedelmes összeállítása szerint öt – két temesvári, valamint a nagyváradi, szatmárnémeti és a nagybányai – járatról van szó, amelyeknek a késleltetéséről vagy törléséről a miniszter az értesülések szerint már két nappal korábban is beszélt a Tarom vezérigazgatójával. A szociáldemokrata (PSD) Dancila-kormánnyal szemben kritikus portál azt is tudni véli, hogy a gépek visszatartásának ötlete attól a Ionel Arsenétől, a Neamt megyei PSD-elnöktől származott, akinek a miniszter párton belüli előmenetelét köszönheti.

A botrány hatására Viorica Dancila is vizsgálatot rendelt el a Taromnál, a kormány ellenőrző testületének jelentését hétfőre várja az ügyvivő miniszterelnök. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik