Kiszivárgott az Orban-kormány friss névsora

Közel a véglegesítéshez a kormányprogram és a miniszterjelöltek listája Romániában.

Hét végén Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kormányalakításra felkért elnöke csaknem három órán át tárgyalt Klaus Johannis államfővel. A Maszol.ro bukaresti sajtóhírek alapján már az Orban-kormány miniszterjelöltjeinek lehetséges névsorát ismerteti.

Az Orban-kormányból kimaradtak a nemzeti liberálisok hangadói, hogy mentesüljenek a kormányzással járó népszerűségvesztéstől. Az egyetlen kivétel Raluca Turcan alelnök, aki miniszterelnök-helyettes lesz, de még nem tudni, tárca nélkül marad-e, vagy hozzárendelnek minisztériumot.

 • Miniszterelnök-helyettes: Raluca Turcan
 • Fejlesztési minisztérium: Robert Sighiartău vagy Laurențiu Leoreanu
 • Oktatási, kutatási minisztérium: Marilen Pirtea
 • Egészségügyi minisztérium: Horațiu Suciu vagy Vasile Râmbu
 • Pénzügyminisztérium: Florin Cîțu vagy Bogdan Huțuca
 • Külügyminisztérium: Bogdan Aurescu
 • Közlekedési és távközlési minisztérium: Lucian Bode
 • Mezőgazdasági minisztérium: Emil Dumitru
 • Honvédelmi minisztérium Nicolae Ciucă
 • Igazságügyi minisztérium: Ioan Cupșa
 • Művelődési minisztérium: Sergiu Nistor vagy Gigel Știrbu
 • Munkaügyi minisztérium: Violeta Alexandru
 • Energetikai és gazdasági minisztérium: Virgil Popescu Környezetvédelmi, víz- és erdőgazdálkodási minisztérium: Cristian Chirteș
 • Európai alapok minisztériuma: Bogdan Glăvan
 • Ifjúsági és sportminisztérium: Gabriel Toncean 

Az szinte biztos, hogy igazságügyi miniszter Ioan Cupșa képviselő lesz, aki a kolozsvári műegyetemen szerzett diploma után végezte el a Babes-Bolyai Tudományegyetem jogi karát is. 1977 óta ügyvéd és tagja a Bihar megyei kamarának. Ő volt az egyetlen liberális honatya, aki megszavazta a 20 ezer elítéltet szabadlábra helyező „miniamnesztiát”.

A kormány főtitkárának Gabriel Andronachét jelölnék. Ő 2012 óta a PNL Brassó megyei képviselője, 1998-ban végzett a bukaresti jogi karon. Korábban Brassó alpolgármestere volt, jelenleg a nemzeti liberálisok megyei koordináló bizottságának tagja.

Az egészségügyi miniszter Horațiu Suciu kardiológus lehet, aki a marosvásárhelyi szív – és érrendszeri betegségek intézetét vezeti. Főleg gyermekszívsebészetre szakosodott, egyike annak a három romániai orvosnak, aki szívbetegséggel született csecsemőket műt. 2015-ben elsőként ültetett át műszívet.

A kulcsminisztériumnak számító fejlesztési tárca élére legnagyobb eséllyel Robert Sighiartău PNL-főtitkár pályázik. A besztercei születésű politikus 2016 óta képviselő, a költségvetési szakbizottság tagja. Az ő kezdeményezésére fogadták el a  jogszabályt, amellyel megemelték a gyermeknevelési pótlékot.

A belügyminiszteri poszt várományosa Marcel Vela szenátor, aki a ’89-es forradalomban rendkívüli érdemeket szerzett forradalmároknak járó igazolvánnyal rendelkezik. A karánsebesi püspökség egyházmegyei tanácsának tagja, XVI. Benedek pápa a Vatikán tiszteletbeli oklevelével tüntette ki. Korábban Krassó-Szörény megye prefektusa volt.

Külügyminiszter Klaus Johannis tanácsosa, Bogdan Aurescu lehet. Ő nagy érdemeket szerzett azzal, hogy megnyerte az Ukrajnával folytatott pert, amely után kiterjeszthették Románia fekete-tengeri felségvizeit. A karrierdiplomata korábban volt már külügyminiszter.

A védelmi tárca élére az államfő által pártfogolt Nicolae Ciucă tábornok kerülhet.

Az európai alapok tárcája élére a Román-Amerikai Egyetem gazdasági professzorát, Bogdan Glăvant jelölik, annak ellenére, hogy egyik egyetemi kurzusa címe: Az európai alapok mérge; miért nem hoznak fejlődést a külföldről felvett pénzek.

Pénzügyminiszter a jó gazdasági szakembernek tartott Florin Cîțu szenátor lenne, aki az Egyesült Államokban, az Iowai Állami Egyetemen tanult, az Európai Beruházási Bankban, az új-zélandi Reserve Bankban és az ING Bankban dolgozott.

Kiemelt kép: Klaus Iohannis román államfő (jobbra) és Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke a bukaresti államfői rezidencián. MTI/EPA/Román elnöki hivatal/Dragos Asaftei

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.