Nagyvilág

Orban lesz a román miniszterelnök

Klaus Iohannis román államfő Ludovic Orbant, az eddig ellenzékben lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökét bízta meg kormányalakítással kedden, miután a parlament múlt héten megvonta a bizalmat Viorica Dancila szociáldemokrata (PSD) miniszterelnök kormányától.

Az ellenzék által beterjesztett bizalmatlansági indítványt 238 képviselő és szenátor szavazta meg október 10-én. A kormány megbuktatásához a törvényhozók többségének támogatására, legalább 233 voksra volt szükség.

Bejelentését követően Iohannis rámutatott: átmeneti kormányról van szó, amely, ha megszerzi a parlament támogatását, a jövő évi parlamenti választásokig vezeti majd az országot – írja az MTI.

A brassói születésű, 56 éves, gépészmérnöki oklevéllel és posztgraduális politológusi végzettséggel rendelkező Ludovic Orban 2007-2008-ban másfél évig közlekedési miniszter volt Calin Popescu Tariceanu liberális kormányában, 2017 júniusa óta pedig annak a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) az elnöke, amelyet államfővé választása előtt Iohannis vezetett.

Orban magyar nemzetiségű édesapja a Securitate tisztje volt, ezt Ludovic Orban is beismerte évekkel ezelőtt egy tévéműsorban. Azt is hozzátette azonban, hogy az apa már az előtt kilépett a titkosrendőrség kötelékéből, mielőtt ő megszületett volna – írta az Infostart.

Kiemelt kép: A román elnöki hivatal által közreadott képen Klaus Iohannis román államfő (j) és Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke a bukaresti államfői rezidencián, a Cotroceni-palotában. MTI/EPA/Román elnöki hivatal/Dragos Asaftei

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik