Nagyvilág

Az EU felszólította Erdogant, hogy fújjon visszavonulót

Törökország azonnali hatállyal hagyjon fel a hat napja Északkelet-Szíriában kezdett egyoldalú katonai offenzívájával, és vonja vissza haderőit országa területére - szögezték le az uniós tagországok külügyminiszterei luxembourgi tanácsülésükön a török offenzívával összefüggésben elfogadott zárónyilatkozatukban hétfőn.

A tagállamok leszögezték, a török katonai akció veszélyezteti a régió stabilitását és biztonságát, megnehezíti az ENSZ által támogatott békefolyamat sikerét, valamint akadályozza humanitárius segítségnyújtást, további szenvedést okozva ezzel a civil lakosságnak.

Aláhúzták, az EU nem biztosít stabilizációs, vagy fejlesztési forrást azokon a területeken, ahol a helyi lakosság jogait figyelmen kívül hagyják vagy megsértik.

Figyelembe véve azt a tényt, hogy Törökország katonai akciója drámai következményekkel jár, az EU azon tagállamok döntésére hívja fel a figyelmet, amelyek a Törökországba irányuló fegyverkivitel leállítása mellett döntöttek

– tették hozzá.

Milyen következményei lesznek az újabb közel-keleti háborúnak?
Negyedik napja tart a török invázió Szíriában. Az USA megítélése romokban, humanitárius válság jöhet. Kaphatnak-e külső segítséget a kurdok? Kihasználva a káoszt, feltámad-e az Iszlám Állam?

Kiemelt kép: Arif Hudaverdi Yaman / Anadolu Agency / Europress

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik