Nagyvilág

Euronews: Vizsgálják a Samsung gödi üzemének állami támogatását

Részletes vizsgálatot indított az Európai Bizottság a Samsung gödi gyárának bővítéséhez nyújtandó 108 millió eurós állami támogatás ügyében – írja az Euronews. Arra kíváncsiak, hogy a támogatás összhangban áll-e a vonatkozó uniós szabályozással.

Az Euronews cikkében azt írja, hogy a gyár bővítési munkálatai 2017 decemberében kezdődtek, a cég mintegy 1,2 milliárd eurót fordít gyártókapacitása bővítésére Gödön. Magyarország 2018-ban értesítette a Bizottságot arról, hogy 108 millió euró összegű állami támogatást kíván nyújtani a projekthez a Samsung SDI-nek, mely előrehaladott állapotban van.

A hírportál felhívja a figyelmet arra, hogy az uniós támogatási szabályok szerint az állam csak akkor támogathatná a bővítést, ha a beruházás az Európai Unió hátrányos helyzetű régiójában valósulna meg, ha ösztönözné a magánbefektetéseket és nem szívná el a beruházásokat más tagállamok ugyanannyira vagy még hátrányosabb helyzetű régióija elől. További feltétel, hogy a támogatás ne haladja meg a szükséges minimumot, és ne okozza közvetlenül munkahelyek áthelyezését az EU más részéről a támogatást nyújtó tagállamba.

A Bizottságnak kétségei vannak afelől, hogy a gödi beruházás megfelel ezeknek a feltételeknek, ezért részletes vizsgálatot indított.

Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök (j2), Dzsun Jong Hjun, a Samsung SDI vezérigazgatója (j) és Kim Jun Dzse, a gödi gyár vezetője (j3) érkezik a Samsung SDI elektromos jármű akkumulátor gyárának nyitóünnepségére. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik