Nagyvilág

Japán tájfun: egyelőre 35 halott, 20 eltűnt

Tizenöt prefektúrából 56 földcsuszamlást és 21 gátszakadást jelentettek.

Már legalább harmincöt halálos áldozata van a Hagibis tájfunnak Japánban. A Kyodo hírügynökség hétfői jelentése szerint még mintegy 20 ember után kutatnak egy nappal azt követően, hogy a tájfun végigsöpört Tokión, illetve a szigetország középső, keleti és északkeleti régióin.

Naganóban ki kell menteni mintegy 360 embert, mert átszakadt egy folyó gátja. A földművelésügyi minisztérium figyelmeztetett, hogy akár öt méter magas árvíz is lehet a térségben. A gátszakadás miatt a naganói pályaudvaron tíz szupergyors vonat, rengeteg létesítmény és lakóház került iszapos víz alá.

Összesen több mint 110 ezer rendőr, tűzoltó, a parti őrség és az önvédelmi haderő tagja vesz részt a mentésben és a károk felszámolásában – írta az MTI.  A tájfun szombaton érte el Japán partjait. Háztartások százezrei maradtak áram nélkül. Több mint hatmillió embernek tanácsolták, hogy hagyja el otthonát Japán legnagyobb szigetén, Honsún. Tizenöt prefektúrából összesen 56 földcsuszamlásról érkezett hír, 21 gátszakadás történt. A Hagibis vasárnap elhagyta a japán szigeteket, trópusi viharrá gyengülve folytatta útját az óceán felett Japán északkeleti partjainál.

Kiemelt kép: MTI/EPA/JIJI PRESS

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik