Nagyvilág

Abij Ahmed Ali kapja a Nobel-békedíjat

Abij Ahmed Ali etióp miniszterelnöknek ítélte oda 2019-ben a Nobel-békedíjat és az azzal járó 9 millió svéd koronát (276 millió forintot) a norvég Nobel Bizottság, jelentették be csütörtökön délelőtt Oslóban.

A díjat azzal érdemelte ki, hogy miniszterelnökként a békére törekedett és véget vetett a szomszédos Eritreával zajló határkonfliktusnak.  Etiópia és Eritrea 1998 és 2000 között vívott határháborút egymással, és a hosszú évekig tartó ellenséges viszony után 2018 júliusában állították helyre a két ország közötti kapcsolatokat.

Az indoklásban elhangzott,

amikor Abij Ahmed 2018 áprilisában miniszterelnök lett, kijelentette, hogy folytatni fogja a béketárgyalásokat Eritreával. Az eritreai elnökkel szoros együttműködésben hamar lefektették a békemegállapodás alapjait, és helyreállították a békét a két ország között.

A hivatalos tájékoztatás szerint idén 301 jelölt (78 szervezet és 223 magánszemély) volt a Nobel-békedíjra. A Nobel-díj odaítélése ugyanakkor zárt ajtók mögött történik mindig, a dokumentumokat 50 évre titkosítják, így az idei kiválasztásról legkorábban 2069-ben kerülnek nyilvánosságra az adatok.

Az etióp miniszterelnöki iroda a Twitteren úgy reagált, a díj egy nemzet büszkesége.

A héten több kategóriában is kihirdették a kitüntetetteket:

  • az irodalmi Nobel-díjat a lengyel Olga Tokarczuk és az osztrák Peter Handke kapta;
  • a kémiai Nobel-díjat John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham és Josino Akira nyerte, amiért a lítiumion-akkumulátorok létrehozásával és fejlesztésével alapjaiban változtatták meg a világot;
  • a fizikai Nobel-díjat James Peebles, illetve Michel Mayor és Didier Queloz érdemelte ki, Peebles a világegyetem alaposabb megismeréséhez járult hozzá, Mayor és Queloz pedig elsőként azonosított exobolygót;
  • az orvostudományi Nobel-díjat pedig William G. Kaelinnek, Sir Peter J. Ratcliffe-nek és Gregg L. Semenzának ítélték oda, a szakértők azt vizsgálták, hogy a sejtek miként érzékelik az oxigén elérhetőségét, illetve hogyan alkalmazkodnak a változásokhoz.

Október 14-én Stockholmban hirdetik majd ki azt, hogy ki kapja a svéd jegybank által alapított közgazdasági Nobel-emlékérmet.

Kiemelt kép: Britta Pedersen/dpa/Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik