Nagyvilág

Szijjártó focimezt cserélt a brazil elnökkel

Szerinte a két ország vezetői között kivételes a politikai egyetértés.

Szijjártó Péter minden eddiginél szorosabb kapcsolatot szeretne Brazíliával. Szerinte a két ország vezetői ugyanis nagyon hasonlóan közelítenek a világpolitikához, ezt a kivételes egyetértést kölcsönös  gazdasági előnyökre kell váltani. Az állami hírügynökség szerint a  magyar külügyminiszter brazil kollégájával, Ernesto Araújóval közös sajtótájékoztatóján azt mondta, hasonlóan fontosnak ítélik meg a biztonság kérdését, az illegális migráció megállítását, saját szuverenitását, a keresztény közösségek megvédését.

Emlékeztetett rá, a magyar kormány márciusban elfogadott egy határozatot arról, hogy megújítja kapcsolatrendszerét Brazíliával. Ehhez az alapok jók, mert Brazília a második legjelentősebb kereskedelmi partnerünk Dél-Amerikában. Szerinte a most megkötött megállapodások sokat segítenek abban, hogy a gazdasági együttműködés még szorosabb legyen.

A miniszter közölte: mindkét ország elutasítja az ENSZ globális migrációs egyezményét, egyetértenek abban, hogy minden ország szuverén joga eldönteni, kit enged be területére, amit a nemzetközi szervezeteknek tiszteletben kell tartaniuk.

Budapest támogatja, hogy Brazília tagja legyen az ENSZ Biztonsági Tanácsának és az Emberi Jogi Tanácsnak.A keresztényüldözéssel kapcsolatban szeretnénk, ha az egész nemzetközi közösség végre túllépne a képmutatáson, elismerné, hogy a kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon, és végre megfelelő támogatást biztosítanánk ezeknek a közösségeknek.

Szijjártó Péter előzőleg négyszemközt tárgyalt Ernesto Araújóval, majd a miniszterek vezetésével összeült a két ország gazdasági vegyes bizottsága. Az ülésen egy sor együttműködési megállapodást írtak alá. Ezután Jair Bolsonaro brazil államfő fogadta Szijjártó Pétert és kíséretét az elnöki palotában.

Kiemelt kép: A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Jair Bolsonaro brazil elnök és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter találkozója Brazíliavárosban október 8-án. MTI/KKM

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik