Nagyvilág

Antiszemita indíttatású volt a hallei merénylet

Antiszemita és szélsőjobboldali indíttatása volt annak a lövöldözésnek, amelyben két ember meghalt szerdán a németországi Halléban. A korábbi információk szerint két tettes volt, a szerda esti állapot szerint azonban már csak egy, aki a helyi zsinagógára nyitott tüzet, majd amikor nem tudott oda bejutni, akkor a járókelőket támadta meg. Az imaházban a jóm-kippuri szertartás miatt legalább 70-80 ember tartózkodott.

Videón a hallei lövöldöző
A szerdai németországi merényletnek legalább két halottja van.

A Spiegel német hírportál azt írja, hogy az egyik tettes, akit később őrizetbe vettek, sisakkamerával közvetítette a lövöldözést és a videón többször azt kiáltja, hogy zsidók, illetve „Kanaken”, amely egy emberekre használt szitokszó. A lap szerint az őrizetbe vett férfit Stephan B.-nek hívják, 27 éves és Németország Szászország-Anhalt tartományában él.

A férfi, azután, hogy a zsinagóga megerősített biztonsági kapuja feltartóztatta, az utcán hátulról lelőtt egy fiatal nőt, aki éppen arra járt, majd autójával egy közeli török büféhez hajtott, amelyben lelőtt egy férfit, és elmenekült. Menekülés közben tűzpárbajba került a rendőrökkel, és megsebesült. Egy közeli településen ismét lövöldözni kezdett, és elrabolt egy taxit. Végül Hallétól nagyjából 30 kilométerre fogták el, miután nekihajtott egy teherautónak.

Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter szerda esti közleményében ugyancsak azt írta, hogy a körülmények az antiszemita indíttatásra és szélsőjobboldali háttérre utalnak, és azt is megerősítette, hogy egy elkövető volt. A legfőbb zsidó ünnepnap, a jóm-kipúr az idén „fekete nap” – fogalmazott a politikus, hozzátéve, hogy a lehető legélesebben elítéli a „békés együttélésünk ellen intézett visszataszító támadást”.

Kiemelt kép: Europress/Andreas Splett/ATV-Studio Halle/AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik