Nagyvilág

Megszökött az ítélet elől a gyilkos medve

Lelépett, mire a bukaresti minisztérium lépett.

A helyi vadásztársaság megkapta az engedélyt a Pálpatakán három tehenet elpusztító medve kilövésére. A Székelyhon szerint azonban a nagyvad eltűnt, mire a környezetvédelmi tárca jóváhagyta a kérelmet.

A vadászok szerint az nem biztos, hogy egyetlen nagyvad ölt, de az igen, hogy csak igen méretes példány végezhetett az 5–7 mázsás tehenekkel. Ezért azt a nagy fekete medvét keresik, amelyiket a helybeliek levideóztak, amikor az egyik tehenet elhurcolta.

A szétszórt tanyai településen a többség már nem meri kihajtani a legelőre állatait, félnek az újabb medvetámadásoktól. A vadásztársaság elnöke szerint ahhoz, hogy puskavégre kerüljön a vad, újabb kárnak kellene történnie.

A gazdák a kisebb káraikat már nem is jelentik, mert a kártérítéshez mellékelniük kellene az állataik fülszámát is, amit a medve azonban nem hagy hátra maga után. Így az sem biztos, hogy birkát vagy kecskét a gyilkos medve azóta nem vitt el.

Noha a valóságban megtöbbszöröződött a medvék okozta vadkárok száma az elmúlt időszakban, a hivatalos bejelentések ezt nem tükrözik, hiszen a lakosság a számos csalódás után a legtöbb esetben nem jelenti a kárt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik