Nagyvilág

Újra Hongkong utcáin, újra maszkban a tüntetők

Tízezrek vonultak. Azt skandálták, hogy „maszkot viselni nem bűn”.

Zuhogó esőben meneteltek a belvárosban, miután a bíróság újra  elutasította a maszkviselés tilalma elleni beadványukat. A tiltás szombaton lépett életbe, hatására tovább fokozódott az erőszak a félautonóm kínai területen, noha az intézkedés célja éppen az ellenkezője volt. A kormányzó maszk viselésének tilalmával az erőszak terjedésének megállítását akarta elérni.

Az álarcos tüntetők 1 évi börtönt kockáztatnak. A rendőrök vasárnap egy helyen könnygázt vetettek be. Az intézkedés nem volt indokolt, mert a tüntetők békésen meneteltek.

A legfelsőbb bíróság elutasította ugyan a maszkviselési tilalom felfüggesztését, de belement, hogy októberben tárgyalja 24 parlamenti képviselő beadványát, amely elutasítja, hogy Carrie Lam főkormányzó a törvényhozás megkerülésével döntött.

Szombaton az egész metró- és vonatközlekedés szünetelt, több bevásárlóközpont zárva tartott. Vasárnap több metróállomást megnyitottak, de több áruház zárva maradt. Az MTI szerint a rendszer bírálói attól tartanak, hogy a főkormányzó drákói szabályokat vezet be. A szükséghelyzetről szóló törvényt utoljára 1967-ben alkalmazták a lázadások felszámolására.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Fazry Ismail

Ajánlott videó

Olvasói sztorik