Nagyvilág

Az ukrán elnök tagadta Trumpék nyomulását

Zelenszkij először beszélt a külföldi médiának a Trump elleni vádakról.

A Kyodo japán hírügynökségnek az ukrán elnök tagadta, hogy Donald Trump nyomást gyakorolt rá azért, hogy induljon vizsgálat választási ellenféle, Joe Biden ügyében. Az MTI által szemlézett és vasárnap közzétett interjúban Volodimir Zelenszkij hozzátette, az alkotmány erre nem is hatalmazza fel.

Soha nem gyakoroltak rám nyomást, és nem volt olyan feltétel, hogy egy vizsgálat fejében szeptemberre találkozót szerveznek Trumppal vagy fegyvereket adnak el.

Ezt mondta az ukrán államfő kijevi hivatalában készült interjúban.

Zelenszkij először beszélt a külföldi médiának azokról a vádakról, amelyek miatt megindították Washingtonban az elnök elleni alkotmányos vádeljáráshoz szükséges vizsgálatot.

Egy július 25-i telefonbeszélgetésben Trump, egy névtelen bejelentő állítása szerint, arra kérte Zelenszkijt, tárja fel Joe Biden és fia korábbi jövedelmező üzleteit Ukrajnában. A bejelentés nyomán indította meg Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke az impeachment eljáráshoz szükséges előzetes vizsgálatokat, arra hivatkozva, hogy az elnök kockára tette az Egyesült Államok biztonságát és saját választási érdekei miatt idegenek beavatkozását szorgalmazta az amerikai választási folyamatba.

Kiemelt kép: MTI/AP/Evan Vucci

Ajánlott videó

Olvasói sztorik