Nagyvilág

Négy uniós ország megállapodott a tengeren felvett migránsok elosztási mechanizmusáról

Megállapodott Németország, Olaszország, Franciaország és Málta a Földközi-tengeren felvett migránsok elosztási vészmechanizmusáról – jelentette be hétfőn Michael Farrugia máltai belügyminiszter.

A máltai tárcavezető szerint német, francia és olasz hivatali partnereivel sikerült egyezségre jutniuk a kérdésben egy közös dokumentumról, amelyet egy átfogóbb uniós megállapodás alapjául készülnek majd beterjeszteni az uniós belügyminiszterek következő tanácskozásán.

Maria Ohisalo, az EU soros elnökségét ellátó Finnország belügyminisztere hozzátette, hogy a most születetett megállapodás időben korlátozott és egyedül a Földközi-tengeren kimentett menedékkérőkre összpontosít.

Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs ügyekért felelős tagja sürgette a többi uniós tagállamot, hogy támogassa az elosztási mechanizmust és „vegyen részt a szolidaritást igénylő erőfeszítésekben”.

„Sikerült szabályozást találni egy ideiglenes vészmechanizmusra (…), amely Olaszországon és Máltán segít” – mondta Horst Seehofer német belügyminiszter, aki elégedettségét fejezte ki a megállapodással összefüggésben.

Seehofer szerint ehhez az együttműködéshez most sikerült kidolgozni a menedékkérők elosztására vonatkozó eljárások világos szabályait és határidőit. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a pontos elosztási kvótákról még egyeztetni fognak, mert ez a mechanizmusban részt vevő tagállamok számától függ. Ez utóbbi a kérdést az uniós belügyminiszterek október 8-i tanácskozásán tervezik tisztázni – fűzte hozzá a német tárcavezető.

A német külügyminiszter korábban kilátásba helyezte, hogy Németország befogadja a tengeren kimentett migránsok negyedét Olaszországból. A dpa német hírügynökség értesülései szerint Franciaország szintén ugyanennyi embert vehetne át Olaszországtól, de Horvátország, Finnország, Írország, Litvánia, Luxemburg és Portugália is jelezte részvételi szándékát ebben a mechanizmusban.

Kiemelt kép: Europress/Lena Klimkeit/DPA/dpa Picture-Alliance

Ajánlott videó

Olvasói sztorik