Nagyvilág

RMDSZ-szóvivő: szégyen a náci karlendítés

Szerinte le kell mondania az Erdélyi Magyar Néppárt elnökének.

Csomortányi Istvánnak a közéletből is távoznia kell – közölte a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szóvivője, miután vasárnap a Facebookra kikerült egy régi fotó, amin az EMNP elnöke újraválasztott náci karlendítés közben látható. 

Hegedüs Csilla a Facebookon azt írta, hiba, hogy ez megtörtént és hiba, hogy Csomortányi hazudik róla, de az már egyenesen bűn,

ha hallgatunk róla és nem mondjuk ki mindannyian világosan: neonáci gondolatoknak és tetteknek nincs helye az erdélyi közéletben!

Szerinte a pártelnök nem pusztán önmagára és az Erdélyi Magyar Néppártra, hanem a teljes erdélyi magyarságra hoz szégyent, ha  neonáci karlendítésre ragadtatja magát, és ezt relativizálni, mentegetni vagy eltussolni akarja.

Vannak ügyek, amelyek esetében nincs helye taktikának, politikai megfontolásnak. Egy mozdulat, amelyben milliók pusztulása – köztük 600 ezer magyar halála – maradt kitörülhetetlenül benne, bizonyosan ilyen ügy. Közügy, morális ügy.

Mint írta, Csomortányi István nem kompromittálhatja az erdélyi magyar közösséget. Szerinte haladéktalanul le kell mondania az EMNP elnöki tisztéről és – az összes, hasonló elveket valló párttársával együtt – távoznia kell a közéletből.

Csomortányi korábban azt mondta, a fotó hamisítvány, soha nem tett ilyet, lejárató kampányt, provokációt emlegetett, de kiderült a fotó valóban régebben készült, de nem hamisítvány.

Kiemelt kép: Hegedüs Csilla/Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik