Nagyvilág

A Fidesz az Európai Néppárt tagja akar maradni

Sokkal több néppárti kolléga kérdezi a magánbeszélgetésekben, hogy „ugye nem mentek el?”, mint ahányan kritizálnak

– mondta Győri Enikő az Indexnek adott interjújában. A Fidesz EP-képviselője arra a kérdésre, hogy megingathatatlan-e a Fidesz elhatározása abban, hogy az Európai Néppártban akar maradni, igennel felelt. Egyúttal elmondta, a néppártiak többsége elfogadta, hogy a Fidesz támadása az egész néppártot gyengíti. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az EP-választások után tovább nőtt a magyar kormánypárt súlya a frakcióban, immár a harmadik legnagyobb képviselőcsoportot alkotják.

Győri elmondta, nem érti, miért követi vita Von der Leyen leendő elnök javaslatát arról, hogy legyen külön portfóliója az európai életmód védelmének:

Az EU nem csereszabatos a világ más régióival, és örülök neki, hogy a Bizottság leendő elnöke az alapvető szabadságainkat, életmódunkat, vallásunkat, szociális modellünket megőrzendő értéknek tekinti. Komoly derültséggel fogadom tehát a hisztériát ezzel kapcsolatban. Miért ne lehetne az európai életmód védelméről beszélni? Brüsszelben ez szitokszó, míg Magyarországon nem is értik ezeket a mesterkélt vitákat. Furcsa számomra, hogy ha kilépünk az uralkodó gondolkodási keretből, akkor rögtön rasszistának vagy Európa-ellenesnek tartanak. Ez totálisan ellentmond a gondolati és véleményszabadság elvének, ami az európai civilizáció alapja.

Arra a felvetésre is válaszolt, amely arról szólt, hogy Trócsányi László biztosjelöltet az EP-képviselők egy jelentős része elfogadhatatlannak tartja. Szerinte ha Trócsányi szakmailag megfelel, akkor el kell fogadni:

Lehet, hogy az EP-ben sokan nem szeretik az Orbán-kormányt, de együtt kell élni velünk, és meg kell érteni, hogy Magyarországon  a demokrácia ezt termelte ki.

Kiemelt kép: Koszticsák Szilárd / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik