Nagyvilág

Tizenegy másodpercenként meghal egy csecsemő vagy egy terhes nő a világon

A jobb egészségügyi ellátásoknak köszönhetően soha ilyen jók nem voltak még a mutatók a gyermek- és anyai halálozások tekintetében, ám még mindig 11 másodpercenként meghal egy csecsemő vagy egy várandós nő valahol a világban.

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közös jelentése szerint 2000 óta csaknem felével csökkent a gyermekhalálozás és több mint egyharmaddal az anyai halálozás a világon, döntően a megfizethető, minőségi egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés javulása miatt.

A legfrissebb adatokból ugyanakkor az is kiderül, hogy 2018-ban világszerte 6,2 millió gyermek halt meg 15 éves kora előtt, és 2017-ben több mint 290 ezer nő halt bele a terhesség vagy a szülés közben kialakuló komplikációba. A 6,2 millió gyermekből 5,3 millió öt éven aluli volt, közülük pedig csaknem 50 százalék élete első hónapjában halt meg.

Egy tapasztalt kéz, amely segít az édesanyáknak és a csecsemőknek szülés közben, a tiszta víz, a megfelelő tápanyagok, az alapvető gyógyszerek és vakcinák mind sorsdöntőek

– hívta fel a figyelmet a jelentésben az UNICEF igazgatója, arra buzdítva a kormányokat és egészségügyi illetékeseket, hogy az egészségügyi szolgáltatások fejlesztésével tegyenek meg mindent ezen emberéletek megmentéséért.

Az adatok jelentős egyenlőtlenségeket mutatnak a régiók között: a Fekete-Afrikában élő nők és gyerekek körében például sokkal magasabb a korai halálozás kockázata, mint a világ más részein.

A régióban élő nők esetében csaknem 50-szer magasabb az anyai halálozás kockázata, mint a gazdag országok női lakossága körében és a Fekete-Afrikában született gyerekeknél tízszer magasabb a kockázata az egy hónapos kor előtti halálozásnak, mint a gazdag országokban világra jött társaiknál.

Az elmúlt 29 évben ugyanakkor 56 százalékkal csökkent a gyermekhalálozás a 15 éven aluliak körében, ami évi 14,2 millióról 6,2 millióra való csökkenést jelent 2018-ra. Kelet- és Délkelet-Ázsia országaiban a legjelentősebb a javulás: 80 százalékkal estek vissza a halálozási mutatók az öt éven aluli gyerekek körében. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik