Nagyvilág

Megingott a talaj Netanjahu lába alatt

„Erős, cionista kormányt fogok alakítani” – mondta Benjamin Netanjahu pártjának, a jobboldali Likudnak főhadiszállásán a 2019-es választások urnazárása után tegnap éjszaka. Az egy személyben miniszterelnök és hadügyminiszter optimizmusa azonban nem igazán megalapozott: a kormányon lévő Likud ugyanis a szavazatok 90%-os feldolgozottságánál fej fej mellett halad a centrista Kék-Fehér párttal – mindkét fél 32 mandátumot szerzett a Kneszetben, ami kormányalakításhoz márpedig nem elég. Az Egyesült Arab Lista harmadik helyre való felkapaszkodásával pedig úgy tűnik, végképp elkezdett szorulni a hurok a miniszterelnök nyaka körül.

Talán éppen ezért került bele egy rá nem túl jellemző, óvatoskodó színezet is ebbe a beszédbe: könnyen lehet, hogy a közeljövőben a pártján belül is akad majd kihívója, így a bajtársiasságot és az egységet hangoztatta, szemben korábbi győzelmi beszédeivel, ahol hajlamosabb volt a saját érdemeire koncentrálni.

„Együtt álltuk a sarat a választási kampány során, és együtt fogunk szembenézni a kihívásokkal, amik ránk várnak” – mondta a miniszterelnök, aki 13 éves regnálásának végére érhet.

Bibi nem adja fel

A jövőben így hát ismét feszített tárgyalások várhatóak az ellenzék vezetőjével, Beni Gantzcal. Azonban ezek során könnyen meglehet, hogy a vezető politikus zsákutcába kerül: egyrészt óriási érvágás lenne számára, ha jövőbeli koalíciós partnerei arra szorítanák, hogy feladjon valamennyit szélsőségesen cionista elveiből, ezzel még sebezhetőbbé válva párton belüli ellenfelei számára.

Másrészt nemcsak politikai, hanem személyes okokból is elképesztően fontos Netanjahu számára, hogy biztos pozícióban maradjon: három korrupciós ügyben is lesz tárgyalás előtti meghallgatása a következő hetekben, és legjobb esélye az immunitásra a következő kormány vezetőjeként lehet.

Beni Gantz.Fotó: Jalaa Mary / AFP

Nem is meglepő, hogy Netanjahu már meg sem említette beszédében a korábbi ígéretét, mely szerint ha megnyeri a választást, annektálni fogja a Jordán völgyét. Ilyen konkrétumok már el sem hangoztak ebben a szituációban, inkább csak utalgatott a miniszterelnök az anticionista és az iráni ellenerőkre, akikkel szerinte csakis az ő pártja tud megbirkózni.

Fog-e dobni Trump mentőövet Netanjahunak?

Netanjahu aduásza a hatalomért folytatott küzdelemben Donald Trump amerikai elnök barátsága lehet. Trump amellett, hogy szépen folyósítja Izraelnek az évi kb. 3 milliárd dolláros segélyeket, több olyan szívességet is tett már a kormányának, amit az előtte jövő elnökök nem voltak hajlandóak meglépni.

Ilyen volt például az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe helyezése Tel-Avivból, ami óriási szimbolikus gesztus volt Netanjahu cionizmusa mellett a megosztott városnak. Ezen felül Trump az USA-n belül is keményen kiállt eddig az izraeli vezetőség mellett, főleg Twitteren ekézve és antiszemitázva az állammal kritikus demokrata politikusokat.

Ugyanakkor érezhető volt az utóbbi időben, hogy az amerikai elnök mintha óvatosabb lenne Netanjahuval és Izraellel, erre utal Trump pár nappal ezelőtti tweetje, amiben már visszafogottabban fogalmazott egy védelmi egyezmény megkötésével kapcsolatban. Ezen felül John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó kirúgása is veszteség volt Netanjahunak, mivel a két férfi óriási egységben dolgozott Iránnal szemben, de az is meglepő volt, amikor alig egy órával azután, hogy izraeli erők megtaláltak egy titkos nukleáris bázist Irán területén, Trump bejelentette, hogy hajlandó tárgyalni Hasszán Rouhani iráni miniszterelnökkel.

Így félő, hogy a jövőben az Izraelben egyébként saját hazájánál sokkal népszerűbb amerikai elnök támogatására sem számíthat ebben a kiélezett politikai helyzetben Netanjahu, mint ahogy korábban tehette. Ha pedig Trump, aki az izraeli választásokról egyáltalán nem nyilatkozott a napokban, nyíltan fellép vele szemben, akkor szinte biztos, hogy búcsút inthet a miniszterelnökségnek.

Fotó:Ahmad Gharabli / AFP

Hogy fog kinézni az új kormány?

 A szavazatok számlálása még mindig tart, a katonák és a külföldön élő izraeli állampolgárok voksait fogják utoljára számolni. Azt már teljesen bizonyosan lehet tudni, hogy koalíciós kormány fog alakulni, ám még nem dőlt el, hogy Netanjahu vagy Gantz vezetésével. A szoros eredmény kihirdetése után a legutolsó szót Reuven Rivlin köztársasági elnök fogja kimondani, amikor hivatalosan is felkéri valamelyikőjüket a kormányalakításra.

Ez már a második választás volt idén, és Rivlin elkötelezett amellett, hogy harmadik nem is lesz. Viszont még így is hetekbe telhet az új miniszterelnök kinevezése, főleg ha újraszámlálásokra is lesznek.

A koalícióalakítás mindkét jelölt számára kemény dió lenne, Netanjahunak azonban még óvatosabban kellene lavíroznia. Ha ugyanis szövetségre lép riválisa, Avigdor Lieberman szekuláris-jobbos pártjával, azzal az eddig őt támogató ortodox pártokat idegeníti el, velük együtt viszont szinte lehetetlen, hogy balra nyisson a miniszterelnök. Így bármi is lesz a hivatalos végeredmény, még heteket kell arra várni, hogy kiderüljön, merre fog haladni az ország.

Kiemelt kép: Heidi Levine / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik