Nagyvilág

Exit poll: Netanjahu elveszítette az izraeli választást

Patthelyzetet eredményezett a nagyon magas részvétellel megismételt választás Izraelben, a legerősebb párt – előrejelzések szerint 33-34 mandátummal – Beni Ganz centrista Kék-fehér nevű pártja lett, a Benjámin Netanjahu miniszterelnök vezette jobboldali Likud legalább egy mandátummal kevesebbet kapott, és Netanjahu jobboldali-vallásos tömbjének nem sikerült többséget szereznie – jelentették exit poll – felmérések első, még hozzávetőleges eredményei alapján az izraeli televíziók kedden.

A parlamenti többséghez 61 mandátumot kellene szereznie annak, aki kormányozni szeretne. Az exit pollok szerint Netanjahu és szövetségesei azonban csak 56 széket nyertek. A Kék-fehér vezette ellenzéki szövetség szintén képtelen kormányt alakítani jelenlegi állás szerint.

A választást azért kellett megismételni, mert már az áprilisi választás után is törékeny többsége volt csak a Likudnak és aszövetségeseinek, és Netanjahut nem támogatta a parlament többsége különböző ügyekben.

A választási részvétel az áprilisihoz képest már magyar idő szerint délután négy órakor 1,5 százalékkal magasabb volt a részvétel, mint az áprilisi választáson, és a választási bizottságok szerint az arab közösségen belüli részvétel (közel 50%) is jóval meghaladta ekkor már az országos átlagot (44%).

Urnazárás előtt 63 százalékos volt a részvétel.

Kiemelt kép: Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto

Ajánlott videó

Olvasói sztorik