Nagyvilág

24 ezer menekült zsúfolódik a görög szigeten, katasztrófára figyelmeztetnek

Skorpiók, patkányok és kígyók harapdálják a gyerekeket, több száz ember használ egyetlen zuhanyzót, a környék bűzlik az emberi ürüléktől, az élelmiszerhiány pedig mára mindennapos a görögországi Leszbosz szigetén, ahol Európába igyekvő menekülteket tartanak fogva, írja a Guardian.

Sophie McCann, az Orvosok Határok Nélkül egyik munkatársa kongatta meg a vészharangot.

Mint mondta, 24 ezer férfi, nő és gyerek esett csapdába a túlzsúfolt szigeten, emiatt pedig humanitárius katasztrófa fenyeget. Közölte, négy évvel a modernkor legsúlyosabb migrációs válsága után félő, hogy a történelem megismétli önmagát.

Leírhatatlan az emberi szenvedés mértéke. Nem találom a megfelelő szavakat, mert hihetetlen, hogy ilyen embertelen körülmények között éljenek emberek Európában

– magyarázta.

Idén júliusban és augusztusban több mint 13 ezer ember érkezett a görög partokra, ez a szám pedig szeptemberben tovább nőtt. Emiatt többen attól tartanak, hogy Európa egy újabb menekültválsággal nézhet szembe, igaz, a bevándorlók száma még mindig jócskán elmarad a 2016-ban tapasztaltaktól, amikor napi kétezer ember szállt partra a hajókról.

Alakul az új migrációs megállapodás
Németország és Franciaország levenné Olaszország válláról a terhet.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa szerint az érkezők legkevesebb egyharmada kísérő nélküli gyermek.

Sofia Malmqvist, a Nemzetközi Vöröskereszt athéni szervezetének egyik munkatársa azt mondta, a szigeten azonnali beavatkozásra van szükség.

Rengeteg a gyerek. Azt látjuk, hogy a hatóságok rövidtávú megoldásokat keresnek, és sátrakban helyezik el őket. De mi lesz velük télen?

Az újabb menekültáradat oka az, hogy Törökországban egyre kevésbé látják szívesen a migránsokat, és őket hibáztatják a növekvő munkanélküliségi rátáért és az ország gazdasági megtorpanásáért.

Recep Tayyip Erdogan török elnök az utóbbi hetekben többször is figyelmeztetett, hogy ha az Európai Unió nem bocsátja rendelkezésükre a beígért hatmilliárd euró segítséget, akkor készek megnyitni a kapukat a migránsok előtt.

Törökországban jelenleg négymillió szíriai menekült élhet, és a számuk még mindig emelkedik.

A nyáron történtek miatt immár nem Olaszország és Spanyolország, hanem Görögország fogadja a legtöbb az illegális migránst az Európai Unió területén.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik