Nagyvilág

Feljelentették a francia külügyminisztert az Iszlám Állam harcosainak hozzátartozói

Feljelentették Jean-Yves Le Drian francia külügyminisztert az Iszlám Állam dzsihadista szervezet harcosai feleségeinek és gyerekeinek hozzátartozói cserbenhagyás miatt, úgy vélik ugyanis, hogy a tárcavezető nem tesz semmit annak érdekében, hogy a szíriai kurd táborokból  hazatelepítsék őket.

A miniszterek hivatali idejük alatt elkövetett bűncselekményeinek vizsgálatára szakosodott bírósághoz benyújtott panaszokat jelenleg elemzés alatt állnak annak meghatározása érdekében, hogy eljárást indítanak-e velük kapcsolatban.

A panasz közvetlenül a miniszter ellen irányul amiatt, hogy nem segített ezeknek a gyerekeknek

– mondta Henri Leclerc ügyvéd. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy nemrég életét vesztette az egyik gyerek az egy ilyen táborban, ahol – mint fogalmazott – „borzasztó” körülmények uralkodnak.

2014 óta mintegy 1700 francia állampolgár csatlakozott az Iszlám Államhoz, és a francia kormány becslései szerint körülbelül 1200 van jelenleg a térségben, köztük gyerekek.

Párizs az elmúlt hónapokban több esetben engedélyt adott az Iszlám Államhoz csatlakozott személyek gyerekeinek visszaszállítására, ám továbbra is elzárkózik attól, hogy felnőtt állampolgárait, akik valamilyen módon kapcsolatban álltak a terroristákkal, visszafogadja. Franciaország szerint a szélsőségeseket helyben kell bíróság elé állítani.

Kiemelt kép: Bulent KILIC / AFP 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik