Nagyvilág

Naponta 58 embert öltek meg Dél-Afrikában tavaly

Naponta 58 ember vált gyilkosság áldozatává a Dél-afrikai Köztársaságban 2018 áprilisa és 2019 márciusa között, azaz összesen több mint 21 ezer gyilkosság történt az országban ez alatt az idő alatt – derül ki a dél-afrikai rendőrség csütörtökön közzétett jelentéséből, amely átfogóan vizsgálja a gyilkosságok hátterét és típusait is.

A jelentés szerint a vizsgált időszakban összesen 21 022 gyilkosság történt, ez a szám pedig 1,4 százalékos növekedést jelent a 2017 áprilisa és 2018 márciusa közti időszak bűnügyi adataihoz képest.

A dokumentumból kiderül az is, hogy a gyilkosok sokszor az áldozatok közvetlen környezetéből kerültek ki, ennek a további vizsgálatára pedig Bheki Cele dél-afrikai rendőrminiszter bejelentette, hogy a hatóságok szociológusok és pszichológusok segítségét is igénybe fogják venni.

Az áldozatok közül több mint ezer gyerek volt, ez a szám 29 százalékkal több, mint az ezt megelőző 12 hónapban.

A gyilkosságok több mint felét hétvégeken követték el, mégpedig este 9 és hajnali 3 között, többnyire alkohol vagy kábítószer hatása alatt. A szexuális bűncselekmények száma egy év alatt 4,6 százalékkal nőtt: a rendőrség több mint 40 ezer ilyen jellegű bejelentést kapott.

Fokvárosban a szeptember 4-én kezdődött, kétnapos Világgazdasági Fórum idején több száz nő tüntetett a nők ellen elkövetett gyilkosságok számának ugrásszerű növekedése miatt – írja az MTI.

Kiemelt képünkön az említett tüntetés résztvevői. Fotó: Europress/Guillem SARTORIO/AFP 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik