Nagyvilág

Bizalmas információkhoz férhetett hozzá az Oroszországból kimenekített kém

Bizalmas értesülésekhez férhetett hozzá az orosz sajtóban az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) informátoraként emlegetett Oleg Szmolenkov, aki 2017-ben végrehajtott szökéséig öt éven át Jurij Usakovnak, orosz elnök külpolitikai tanácsadójának dolgozott – közölte kedden a Vedomosztyi című orosz gazdasági napilap, a szakszolgálatokhoz közel álló forrásra hivatkozva.

A lap szerint Szmolenkov öt éven át volt Usakov vezető tanácsadója. A Vedomosztyi által megszólaltatott forrás szerint noha az amerikaiak feltételezett informátorának sem a washingtoni orosz nagykövetség munkatársaként, sem pedig az elnöki hivatal külpolitikai apparátusának alkalmazottjaként nem volt hozzáférése titkos információkhoz, a kollégáival folytatott beszélgetésekből kiszűrhetett olyan információkat, amelyek értékesek lehettek az amerikai szakszolgálatok számára.

Kollégái dicsérték, véleményük szerint jó végrehajtó hivatalnok volt. A lap által megszólaltatott forrás szerint Szmolenkov néha a puszta érdeklődésen túlmutató, túlzott kíváncsiságot tanúsított, de sokévi közös munka után kollégái a bizalmas beszélgetések során meglehetősen őszintén nyilatkozhattak.

A Vedomosztyinak egy másik, szintén a neve elhallgatása mellett nyilatkozó személy azt állította, hogy Szmolenkovnak nem volt információja arról, hogy Oroszország beavatkozott a 2016-os amerikai elnökválasztásba. A CIA számára azonban értékes volt, mint egy olyan együttműködő személy, aki az orosz elnöki hivatalban dolgozik és aki azt mondja, amit hallani szeretnének.

Az amerikai hírszerzés legértékesebb forrását menekítették ki Oroszországból
Az akció 2017-ben történt, de a körülményekről csak most számolt a The New York Times.

Az amerikai médiában hétfőn jelentek meg az első állítások arról, hogy a CIA 2017-ben kimenekített Oroszországból egy rendkívül fontos informátort,aki neki köszönhetően szerzett tudomást Moszkva feltételezett szándékáról és kísérleteiről a 2016-os amerikai választási folyamat befolyásolására, és ő tájékoztatta Washingtont úgy, hogy a beavatkozást maga Vlagyimir Putyin orosz elnök döntötte el és irányította.

A The New York Times szerint az illető az amerikai hírszerzés legértékesebb forrása volt. Amikor azonban 2016-ban az amerikai hírszerzők szembesültek az orosz beavatkozási kísérletek komolyságával, úgy gondolták, hogy az ügynök biztonsága veszélybe került, ezért megpróbálták kimenekíteni Oroszországból.

A Kommerszant című lap azt írta, hogy az illető Oleg Szmolenkov volt orosz diplomata és a moszkvai elnöki hivatal volt munkatársa volt, aki 2017 nyarán a montenegrói nyaralása során eltűnt el, majd 2018-ban letelepedett az Egyesült Államokban, a Virginia állambeli Staffordban.

A RIA Novosztyi szerdán azt közölte, hogy a Szmolenkov család eltűnt staffordi házából, amely a legnagyobb volt egy olyan környéken, ahol nyugállományú katonatisztek és az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) visszavonult ügynökei telepedtek le. A hírügynökség az egyik szomszédra hivatkozva azt írta, Szmolenkovék hirtelen két autóba ültek és elhajtottak, amint észrevették a Daily Beast amerikai hírportál riporterét, aki egy gépkocsiban ülve várakozott rájuk.

Az RIA Novosztyi emellett úgy értesült, hogy Szmolenkov a 2000-es évek közepétől 2008-ig dolgozott a washingtoni orosz nagykövetségen, ahol a képviselet gazdálkodási ügyeivel, egyebek között szolgálati autók beszerzésével, a követségi bolt árukészletének feltöltésével és a protokollhoz szükséges vásárlásokkal foglalkozott. Az állami tulajdonban lévő hírügynökség szerint a férfi „a megfelelőnél kicsit többet és gyakran ivott”.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden elismerte, hogy Szmolenkov valóban az elnöki apparátus egy alacsonyabb beosztású hivatalnoka volt, de azt mondta, hogy már évekkel a külföldre távozása előtt elbocsátották. Peszkov szerdán újságíróknak azt mondta, nem tudja megerősíteni azt az értesülést, hogy Szmolenkovnak hozzáférése lehetett orosz titkosszolgálatok információihoz. Arra a kérdésre válaszolva, vajon az orosz kémelhárítás hogyan engedhette meg, hogy egy CIA-informátor működhessen a moszkvai elnöki hivatalban, s lesznek-e ennek szervezésügyi következményei, kijelentette:

Azt, hogy tevékenykedett-e külföldi kém valakinek az orra előtt, engedjék meg, hogy kommentár nélkül hagyjam. Adott esetben megállapítom, hogy volt egy ilyen nevű munkatárs, akit elbocsátottak, de hogy spion volt-e, azt nem tudjuk. Ez a kérdés a szakszolgálatokra tartozik. Ők pedig végzik a dolgukat.

A moszkvai CIA-kémről és megszöktetéséről szóló sajtójelentések hitelességét Mike Pompeo külügyminiszter és Hogan Gidley, a Fehér Ház szóvivője kedden egyaránt kétségbe vonta.

Kiemelt kép: Europress/Mladen ANTONOV/AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik