Nagyvilág

FT: Magyarország erősíteni akarja a szíriai diplomáciai kapcsolatait

A magyar kormány arra készül, hogy megerősítse a diplomáciai kapcsolatait Szíriával – értesült a Financial Times. A lap azt írja, hogy ezzel a lépéssel hazánk magára haragítja befolyásos európai uniós partnereit, amelyek arra törekednek, hogy minél nagyobb távolságot tartsanak a damaszkuszi rezsimtől.

A Financial Times brüsszeli és bejrúti diplomatákra hivatkozva azt állítja, hogy Budapest már hónapok óta azon dolgozik, hogy újra ügyvivőt küldjön Szíriába, amelynek célja az, hogy a jövőben újra kinyissa ottani nagykövetségét. Ha ez megtörténik, Magyarország lenne az első olyan uniós tagállam, amely ezt megteszi. Még úgy is, hogy néhány uniós ország a hét éve tartó konfliktusban fenntartotta diplomáciai kapcsolatait Szíriával.

Sok uniós tagállam határozottan ellenállt annak, hogy normalizálják az Asszad-rezsimmel fenntartott kapcsolatokat, egy Bejrútban dolgozó európai diplomata „nagyon bosszantónak” nevezte a magyar lépésekről szóló híreket. Az állítólagos szíriai közeledéssel kapcsolatos kérdéseket a Financial Times a magyar külügyminiszternek és a kormányszóvivőnek is feltette, de választ nem kapott.

Brüsszeli források az FT-nek arról beszéltek, hogy a szélsőjobboldaliként jellemzett Orbán Viktor miniszterelnök szereti magát a kereszténység védelmezőjeként feltüntetni és több szíriai keresztény vezetővel is találkozott. Európai diplomaták szerint Magyarország ragaszkodik ahhoz az állításához, hogy a jelenléte a segélyezés miatt fontos, de a többi országhoz képest csak nagyon kis részt vállal benne.

Budapest sportot űz abból, hogy Brüsszelt piszkálja,

fogalmazott egy diplomata.

A lap felidézte, hogy Csehország volt az egyetlen olyan uniós tagország, amely a polgárháború alatt sem hívta haza nagykövetét Szíriából. Románia szíriai nagykövete a libanoni Bejrútban állomásozik, míg Bulgária nagykövet helyett ügyvivőt alkalmaz.

Kiemelt kép: Orbán Viktor (j) fogadja a legnagyobb szíriai protestáns gyülekezetek vezető képviselőit, Joseph Kassabot, a Szíria és Libanon Nemzeti Református Zsinat főtitkárát (k) és Haroutune George Selimiant, a Szíriai Örmény Református Gyülekezetek Szövetségének elnökét (b) az Országházban 2018. október 9-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik