Nagyvilág

Rejtélyes körülmények közt pusztulnak a kutyák Norvégiában

Több tucat kutya pusztult el Norvégia különböző pontjain egy rejtélyes betegségben az elmúlt hetekben, a tudósok pedig egyelőre értetlenül állnak a jelenség előtt, írja a CNN.

Az első esetet a fővárosban, Olslóban regisztrálták, de azóta rengeteg kutya betegedett meg az országban. Eddig Norvégia 18 megyéjéből 13-ban jelentkeztek ebeknél a tünetek.

A hivatalos adatok szerint mostanáig 25 kutya pusztult el ismeretlen okokból, azt még nem tudni, hogy összesen hány állat érintett.

Hétfőn valamivel közelebb kerülhettek a tudósok a megoldáshoz, a boncolások során ugyanis kiderült, hogy két baktérium abnormálisan nagy mennyiségben volt jelen több elpusztult állat szervezetében.

Ennél több konkrétum ugyanakkor még mindig nem áll rendelkezésre. A szalmonellát, a Campylobacter fertőzést és a mérgezést már kizárták, de a kórt okozhatja egy vírus, gombák, paraziták és olyan környezeti tényezők is, mint például a rossz vízminőség. Nincs arra utaló jel, hogy kutyaeledel állna a háttérben, ahogy arra sem, hogy emberre is átterjedhet a betegség.

A kutyáknál jelentkező tünetekkel korábban is találkoztak már állatorvosok, ugyanakkor az esetek folyamatosan növekvő száma rendkívül szokatlan.

Ahogy az ebek megbetegednek, az állapotuk rohamosan romlani kezd. Egy állatot el kellett altatni, annyira előrehaladott állapotban volt a kór, egy másik pedig még azelőtt meghalt, hogy beértek volna vele a rendelőbe gazdái.

A hivatalok arra figyelmeztettek mindenkit, hogy sétáltatáskor a kutyák ne érintkezzenek más ebekkel, egészen addig, míg nem kerül pont az ügy végére.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik