Nagyvilág

Trump szereti a focit, a fegyvert és a vallást, de a demokratákat nem

Szerinte súlyos következményei lennének a megválasztásuknak. Az elnök nem csak egy ciklusra tervez.

Kedden képviselői pótválasztásokat tartanak az észak-karolinai Fayetteville-ben, ahol a Demokrata Párt korábban csalás miatt óvást jelentett be. Donald Trump azért ment a nagygyűlésre, hogy a republikánus jelölt mellett kampányoljon.

Az elnök azzal érvelt, hogy Dan Bishop támogatja a kormány programját, főleg az illegális migrációra és az amerikai alkotmány második kiegészítésében garantált fegyvertartási jogra vonatkozó részét.

Itt a lehetőség, hogy kedden egyértelmű üzenetet küldjünk az Amerikát gyűlölő baloldalnak.

Hosszú beszédében Trump újra megvédte a kínai árukra kivetett vámjait, bírálta a vele ellenséges sajtót, és még azt is szóba hozta, hogy a demokraták „nem nagyon vallásosak”, hatalmon pedig még meg is kérdőjeleznék az amerikaiak jogát a fegyvertartásra.

A szövetségi kongresszus demokrata párti képviselőit Amerikához „nem hűséges” politikusoknak nevezte, a republikánus jelölt kihívóját pedig azért bírálta, mert szerinte Dan McCready menedéket nyújtana a migránsoknak.

Építsük meg a falat!

Ezt skandálta a tömeg, amire Trump azonnal reagált.

Nem engedhetjük meg, hogy veszélyes bűnöző idegenek szabadon mászkálhassanak Észak-Karolinában.

Az MTI tudósítója szerint a nagygyűlés közönségétől akkor kapta a legnagyobb tapsot, amikor tréfálkozva azt mondta: 2026-ig marad hivatalban, ő lesz az elnök akkor is, amikor az Egyesült Államok  labdarúgó-világbajnokságot rendez Mexikóval és Kanadával.

Az elnök a nagygyűlés előtt újságíróknak cáfolta, hogy a keddi választás egyfajta jelzés lenne a jövő évi választások eredményére nézve. A körzet egyébként republikánusokra szokott voksolni, 2016-ban Trump 12 százalékponttal több voksot szerzett, mint Hillary Clinton, de az elmúlt időszak felmérései Dan McCready gyors felzárkózását mutatták a republikánus jelölt mellé, noha Észak-Karolina legtöbb választókörzete stabil republikánus tábort tudhat magáénak.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Michael Reynolds

Ajánlott videó

Olvasói sztorik