Nagyvilág

Az úzvölgyi ügy maga alá temette a prefektust

Az RMDSZ így is elszámoltatná a mandátuma alatt elkövetett törvénytelen intézkedésekért.

A kormány hétfőn menesztette Bákó megye prefektusát. A Transindex emlékeztet arra, hogy Maricica-Luminiţa Coşa volt az, aki előbb törvénytelennek ítélte a dormánfalvi polgármester építkezéseit az úzvölgyi temetőben,  később mégis utasította a csendőröket, hogy biztosítsák a román nacionalisták megemlékezését.

Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke a Facebookon erre úgy reagált, hogy nem híve a kirúgásoknak, de a Bákó megyei prefektus a dormánfalvi polgármester törvénytelenségeit akarta  eltakarni. Mindketten a liberális ALDE politikusai. Azt írta, mivel Úzvölgye miatt fogyott el a parlamenti többség, a prefektust lehetne akár Úzvölgye „áldozatának” is tekinteni, de nem az, felelnie kell a mandátuma alatt elkövetett törvénytelen intézkedésekért.

Az új prefektust Borboly arra figyelmeztette, hogy ne kövesse elődjét, támadja meg a  törvénytelen dormánfalvi határozatokat, mert ez kötelessége.

A kormány hétfőn lecserélte a Fehér megyei, a Krassó-Szörény megyei a Szeben megyei és a Hunyad megyei alprefektust is.

Kiemelt kép: Borboly Csaba beszédet mond az úzvölgyi katonatemetőben augusztus 26-án, amikor ökumenikus istentiszteleten emlékeztek meg az 1944. augusztus 26-i szovjet betörésnél elesett hősökről. MTI/Veres Nándor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik