Nagyvilág

Észak-Korea hajlandó újra tárgyalóasztalhoz ülni az USA-val

Észak-Korea kész a Koreai-félsziget atommentesítéséről folyó tárgyalások újrafelvételére az Egyesült Államokkal szeptember végén – jelentette be egy magas rangú észak-koreai diplomata hétfőn Phenjanban. Vasárnap Mike Pompeo amerikai külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy újraindulhatnak az atomfegyver-mentesítési tárgyalások Észak-Koreával az eljövendő napokban vagy hetekben – írja az MTI.

Cso Szonhui észak-koreai külügyminiszter-helyettes, akit a KCNA állami hírügynökség idézett, arról beszélt, hogy a phenjani vezetés hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni és megvitatni minden olyan problémát, amelyről a felek eddig egyeztettek. Szerinte az Egyesült Államokkal folytatandó átfogó tárgyalásokra szeptember végén kerülhetne sor egy olyan időben és helyen, amelyben a felek meg tudnak állapodni.

Cso azonban hangsúlyozta: Washingtonnak új javaslatokkal kell előállnia, különben az újabb megbeszélések szintén kudarccal végződhetnek. „Szeretném hinni, hogy az amerikai fél számunkra elfogadható és érdekeinket kölcsönösen szolgáló alternatívával áll elő” – hangoztatta Cso.

Kim Dzsongun észak-koreai vezető a februárban zátonyra futott vietnami csúcstalálkozót követően áprilisban egy éves határidőt szabott az Egyesült Államoknak, hogy tanúsítson nagyobb rugalmasságot. Kim egy júniusi rövid találkozó alkalmával Donald Trump amerikai elnökkel megállapodott a két ország tisztségviselői közötti tárgyalásokról, ez azonban máig nem valósult meg.

Trump az észak-koreai nukleáris fegyverarzenál maradéktalan felszámolását várja Kimtől, míg az észak-koreai vezető szeretné, ha a szankciók egy részének feloldásával kárpótolnák eddigi és jövőbeli erőfeszítéseiért és lefegyverzési lépéseiért. Szakértők szerint Észak-Korea jelenlegi fegyvertesztjeinek fő célja, hogy nyomást gyakoroljon az Egyesült Államokra a tárgyalások újrafelvétele előtt, és kifejezze tiltakozását a dél-koreai-amerikai hadgyakorlatok ellen.

Kiemelt kép: Donald Trump (b) és Kim Dzsongun, Europress/Brendan Smialowski/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik