Nagyvilág

Nagy biznisz konstancai érseknek lenni

Komoly indulatokat váltott ki, hogy a román államfőnél és a pátriárkánál is többet keres.

A Transindex tárgyszerűbben, a Főtér.ro indulatosabban számol be arról, hogy az Adevărul újságírói mire bukkantak Teodosie Petrescu konstancai érsek vagyonnyilatkozatában. Kiderült, az érsek és teológiai professzor jóval többet keres évente, mint Klaus Johannis államfő, vagy egyházi felettese, Daniel pátriárka.

Az ortodox főpapnak jelentős megtakarításai mellett van egy 700 négyzetméteres telke a Konstanca megyei Techirghiol városában, illetve egy legelője  Dornavátrán, ahonnan származik. Korábban  ott építtetett egy komplexumot, benne gyógyközponttal, szállodával, kolostorral és zarándokházzal.

A lapok emlékeztetnek rá, hogy az ortodox egyházban világi papok nem, csak szerzetesek lehetnek püspökök, érsekek, pátriárkák, nekik pedig szegénységi fogadalmat kell tenniük.

A Főtér.ro arra külön is felhívja a figyelmet, hogy az ortodox érsek vagyona nem derült volna ki soha, mert az egyházi elöljáróknak nem kötelező a bevallás. Teodosie Petrescu azonban egy doktori iskola igazgatója is azon az egyetemen, amelynek a professzora is, ezért kellett nyilatkoznia. A portál emlékeztet rá, hogy mivel Dániel pátriárkának nem, így az sem biztos, hogy nála többet keresett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik