Nagyvilág

Romániában csaknem félmillió beteg disznót pusztítottak el

Románia 25 megyéjének 316 településén van jelen az afrikai sertéspestis.

A román Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság a legtöbb fertőzési gócot Teleorman (291), Giurgiu (182), Dolj (163), Olt (76) és Buzău (53) megyében tartja nyilván. A Transindex az intézmény adatai alapján azt írta, eddig 449 452 sertést pusztítottak el. A fertőzést kimutatták 2 046 vaddisznónál is.

Romániában eddig 1303 fertőzési gócot sikerült felszámolni, keddig 9633 sertéstulajdonost kártalanítottak. Az afrikai sertéspestis 2017. július 31-én jelent meg először Romániában, Szatmár megyében. A hatóság emlékeztetett rá, hogy a fertőzés gyanúját azonnal jelenteni kell, az állatokat pedig meg kell semmisíteni.

Az afrikai sertéspestis emberre nem ártalmas, ám a megfertőződött állatok kivétel nélkül elpusztulnak. A betegséget nem lehet kezelni, nem létezik védőoltás sem ellene, csak a szigorú állategészségügyi előírások betartatásával lehet elejét lehet venni a kór terjedésének.

Titokban és tömegesen lövik agyon a házisertéseket
A hatóságok azt állítják, hogy a sertések elhullását okozó afrikai sertéspestis Magyarországon még nem terjedt át a vaddisznókról házisertésekre. Ez sajnos nem igaz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik