Nagyvilág

Ismét bizonytalan a brexit: Boris Johnson elveszítette többségét a parlamentben

Phillip Lee brit konzervatív képviselő átült az ellenzékhez, ezzel Boris Johnson miniszterelnök elveszítette egyfős parlamenti többségét – írja a BBC.

Lee azzal indokolta döntését, hogy szerinte emberek megélhetését veszélyezteti a kormány, ha alku nélkül lép ki Nagy-Britannia az EU-ból. Márpedig Boris Johnson hétfőn azt közölte, hogy mindent megtesz azért, hogy október 31-én kiléptesse a briteket. Előrehozott választásokat nem akar, halasztást nem fog kérni, így az alku nélküli brexit jelenleg a legvalószínűbb forgatókönyv.

A miniszterelnök szerint a „tory lázadók” – mint most éppen Lee – azt tervezik, hogy olyan törvényt nyomnak át a parlamenten, ami blokkolja az október végi kilépést. Boris Johnson szerint ez megint csak oda vezetni, hogy a britek ismét egy felesleges halasztásért könyörögnek majd Brüsszelben.

Lee levelet is írt átállása előtt, ebben azt írta, hogy a konzervatív pártban az angol nacionalizmus és a populizmus „ikerbetegsége” fertőz, és a konzervativizmust sokan már csak abban mérik, hogy ki, mennyire szeretné a kilépést.

Lee a liberális demokratákhoz ült át, akik újabb brexit-népszavazást sürgetnek. Mint levelében írta, ezzel „be lehetne gyógyítani a sebeket”.

Kiemelt kép: PRU / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik