Nagyvilág

Egy új könyv szerint a foci a populista vezetők eszközévé vált

Egy új könyv szerint a populista vezetők világszerte szívesen használják a labdarúgást a céljaik eléréséhez – ez alól egyedül Észak-Amerika kivétel. David Goldblatt tanulmányáról a Guardianben jelent meg egy rövidebb recenzió, amelyben több példát is hoznak.

Ott van Evo Morales bolíviai elnök, aki egyszer kijelentette, hogy ő meghalna az emberek jogaiért, de még jobb lenne, ha focizás közben érné a halál. A török elnök és kínai kollégája a kampányában is használja a focit, és Goldblatt hozzájuk hasonlítja Orbán Viktort is. Mint írják, a magyar miniszterelnök egyik első lépése az volt a hatalomra kerüléskor, hogy létrehozzon egy központi alapot az első és másodosztályú focicsapatok pályájának felújítására. Ennek legkirívóbb példája a felcsúti stadion.

A cikkre hétfőn reggel reagált Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár a Twitteren, aki azt írta, hogy a Guardian az elmúlt években már egy csomó baljós dolog miatt okolta Orbánt, de az, hogy a miniszterelnök „azon globális erők egyike, akik kiszívják az életet a fociból” Kovács szerint nevetséges.

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik