Nagyvilág

Nem nyert a szélsőjobb egyik keletnémet tartományban sem

Az exit poll felmérések szerint Brandenburgban a szociáldemokraták, Szászországban a kereszténydemokraták nyertek, a nagyon megerősödött, bevándorlóellenes AfD mindkét tartományban második lett, azaz végül nyerni sehol sem tudott.

Az országos köztelevíziók (ARD, ZDF) megbízásából készített felmérések szerint a a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) Brandenburgban a szavazatok 26,5-27,5 százalékát szerezte meg, Szászországban pedig a Kereszténydemokrata Unió (CDU) 32,5-33 százalékot szerzett a vasárnapi helyi törvényhozási (Landtag-) választáson, írja az MTI.

Így az SPD Brandenburgban, a CDU pedig Szászországban továbbra is az első számú politikai erő, de történetük legrosszabb választási eredményét érték el, és nem tudják folytatni a kormányzást az eddigi koalíciós összetételben. A legnagyobb mértékben a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) erősödött meg, Brandenburgban 22-24,5 százalékot, Szászországban 27,5 százalékot szerzett, így a második legnagyobb párt lett. Ahhoz képest azonban, hogy egyes felmérések győzelemre is esélyesnek tartották a pártot, az eredmény némiképp csalódás lehet a számukra.

Borítófotó: Michael Kretschmer (CDU) szászországi kormányzó fogadja a híreket. Fotó: Maja Hitij/Getty)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik